Merkur-programmet  ›  Aktuelt  ›  Wenche Fresvik ny styreleder for Merkur
En person ved kontorpult. Foto.
STYRELEDER: - Merkur er viktig for en bærekraftig samfunnsutvikling i Norge, sier Wenche Fresvik.

Wenche Fresvik ny styreleder for Merkur

13. januar 2020

Wenche Fresvik fra Agder fylkeskommune overtar som styreleder for Merkur-programmet, etter Inge Ryan som takket av ved årsskiftet etter 22 år i programstyret. Torfinn Vassvik fra Gamvik Handel og Roy Hval fra Norgesgruppen blir nye styremedlemmer.

Merkurs nye styreleder er i dag avdelingsleder for virkemidler og entreprenørskap i Agder fylkeskommune. Hun har lang erfaring med næringsutvikling og gründervirksomhet, og vil bidra med viktig kompetanse inn i styret for Merkur.

– Med Fresvik får vi en meget kompetent og godt egnet styreleder for Merkur. Merkur-butikkene er viktige nav i sine lokalsamfunn, og jeg er glad for at vi nå har fått på plass et godt styre, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland.

Næringsutvikling

Wenche Fresvik (57) kommer opprinnelig fra Molde, men bor nå i Arendal. Hun erfaring med industri- og forretningsutvikling i flere ulike selskaper og har lang erfaring innen strategisk næringsutvikling i Agder-regionen. Hun satt som næringssjef i Aust-Agder fylkeskommune fra 2012 til sammenslåingen av de to Sørlandsfylkene i 2020.

– Jeg ser fram til å ta fatt på oppgave som styreleder for Merkur-programmet. Merkur er viktig både for innbyggere i små lokalsamfunn i Distrikts-Norge og for en bærekraftig samfunnsutvikling i Norge, sier hun.

Fresvik har en mastergrad i innovasjonsledelse i tillegg til bedriftsøkonomi og industriteknisk fagutdanning. Hun har erfaring knyttet til varehandel i tekstilbransjen. Her kjenner hun hele verdikjeden, fra produksjon og distribusjon til detaljhandel. Dette mener hun kan være en nyttig erfaring å bringe inn i Merkur-satsingen i tiden som kommer.

Innovativ varehandel

Den nye styrelederen brenner for å styrke landets innovasjonskapasitet i det digitale skiftet, med fokus på bærekraftig næringsutvikling ved å ta hele landet i bruk. Som fylkeskommunal næringsutvikler har hun jobbet sammen med næringsklynger, Innovasjon Norge, Forskningsrådet, Universitet i Agder og Siva for å styrke dette arbeidet.

De to Agder-fylkene har i flere år jobbet tett sammen med Merkur og gitt økonomisk støtte til arbeidet med å følge opp og hjelpe utsatte butikker.

– Varehandelen står foran store endringer i det digitale skiftet. Jeg mener det åpner for å tenke innovativt med hensyn til varehandel i distriktene og åpne for nye og spennende løsninger, sier Wenche Fresvik.

to menn

INN I STYRET: Torfinn Vassvik (t.v.) og Roy Hval blir med i Merkurs programstyre.

To nye styremedlemmer

Roy Hval (54) erstatter Kjell Arne Bjerklund som Norgesgruppens representant i Merkur-styret. Hval er i dag markeds- og konseptsjef for Joker og Nærbutikken. Han har vært ansatt i Kjøpmannshuset siden 1998 og har lang erfaring med markedsarbeid og kjededrift. Hval kjenner også godt til detaljhandel som tidligere butikksjef for flere Rimi-, Ica- og Matkroken-butikker. Hval er bosatt i Bærum.

Torfinn Vassvik (48) fra Gamvik i Finnmark har også fått plass i Merkur-styret. Han er styreleder for Gamvik Handel og daglig leder for Gamvik-Nordkyn Havn. Vassvik er også lokalpolitiker for Arbeiderpartiet. Torfinn Vassvik eier butikken i Gamvik sammen med kona Synnøve. Paret flyttet fra Oslo tilbake til Finnmark for å overta lokalbutikken og sammen har de utviklet butikken både som servicebedrift og møteplass for lokalsamfunnet. I 2019 ble Gamvik Handel kåret til årets butikk innenfor Nærbutikken-kjeden.

Merkur-styret 2020

Det nye styret for Merkur består nå av følgende personer:

Wenche Fresvik, leder, Agder fylkeskommune, Arendal, ny
Roy Hval, Norgesgruppen, Bærum, ny
Torfinn Vassvik, Gamvik Handel, Gamvik, ny
Gunn Ovesen, Selvstendig næringsdrivende, Oslo
Trine Stensen, Bokhandlerforeningen, Lillestrøm
Ingjerd Vestengen, Coop, Gjerdrum
Gunta Venge, Snarkjøpkjeden, Øygarden
Ragnvald Storvoll, Nordavindutvikling, Dyrøy