Merkur-programmet  ›  Aktuelt  ›  Joker Nes Verk ble Årets nærbutikk
4 personer med stor sjekk på kr 40.000. Foto.
NES VERK: Daglig leder Elisabeth Dawson og styreleder Ole Jørgen Olsen ved Joker Nes Verk tok imot prisen som Årets butikk. Avdelingsdirektør Steinar Fredheim i Distriktssenteret (t.v.) og styreleder Wenche Fresvik (t.h.) satt i juryen. Foto: Dan-Erik Aggvin, Distriktssenteret.

Joker Nes Verk ble Årets nærbutikk

20. oktober 2022

Joker Nes Verk i Tvedestrand har blitt Årets nærbutikk 2022. Den høythengende prisen ble delt ut på Merkur-programmets landskonferanse i Trondheim onsdag kveld.

Butikken på Nes Verk i Agder har fått den nasjonale prisen som Årets nærbutikk i konkurranse med 580 nærbutikker fra flere forskjellige kjeder. Prisen på 40.000 kr ble mottatt av daglig leder Elisabeth Dawson og styreleder Ole Jørgen Olsen.

– Denne butikken kan stå som et forbilde for andre bygdebutikker. Joker Nes Verk er et særdeles godt eksempel på effekten av samspillet mellom bygda og butikken, sier juryen om prisvinneren.

Butikken på Nes Verk ble etablert i 2007, etter at den gamle butikken i bygda ble nedlagt. Privatpersoner, lokale foreninger og lokale bedrifter gikk sammen om å stifte et nytt selskap med 1,5 mill. kr i aksjekapital. Den bygdeeide butikken har siden den gang hatt en svært positiv utvikling. Økonomien har blitt så solid at butikken har kunnet betale utbytte til aksjonærene sine.

Butikken har storkjøkken og møterom som brukes av alle i bygda og har et godt samarbeid med frivillige organisasjoner. Lokalsamfunnet stiller opp for butikken i form av dugnad og praktisk vedlikeholdsarbeid. En gruppe spreke pensjonister har tatt på seg utkjøring av varer til eldre som ikke kommer seg så lett til butikken.

Butikken har et aktivt bygdestyre, stor lokal oppslutning og er kjent for stor dugnadsinnsats. Juryen legger også vekt på at Elisabeth Dawson har vist seg som en svært dyktig kjøpmann, med pågangsmot og et stort hjerte for lokalbutikken.

Tre butikker kjempet om hedersprisen som Årets butikk. Det var Gamvik Handel i Gamvik som vant landsdelsprisen for Nord-Norge og Midt-Norge, Evanger Landhandleri på Voss som vant landsdelsprisen for Vestlandet og Joker Nes Verk som vant landsdelsprisen for Sørlandet og Østlandet.

Årets butikk blir delt ut til en nærbutikk som utmerker seg ved god butikkstandard, kreative og lønnsomme tilleggstjenester, sosial møteplass, positiv økonomisk utvikling, bærekraftig drift og en kjøpmann som er samfunnsentreprenør.

Juryen har vært sammensatt av styreleder Wenche Fresvik i Merkur-programmet og avdelingsdirektør Steinar Fredheim i Distriktssenteret.

Merkur-programmet er Kommunal- og distriktsdepartementets program for utvikling av distriktsbutikker og er en del av Distriktssenteret.

LES MER: Kjører ut varer fra butikken på dugnad