Merkur-programmet  ›  Aktuelt  ›  Kjører ut varer fra butikken på dugnad
6 personar framfor bil. Foto.
DUGNADGJENGEN: Her er noen av sjåførene som sørger for at syke og eldre kan få dagligvarer levert på døra. Foto: Privat

Kjører ut varer fra butikken på dugnad

15. mai 2019

Butikken på Nes Verk tilbyr gratis utkjøring av varer to ganger i uka. Nærbutikken har egen bil og hjemkjøringen skjer på dugnad. – Dette er et fabelaktig godt tilbud for de som trenger det, sier kommunalminister Monica Mæland.

Mange distriktsbutikker har en ordning der kunder med spesielle behov kan få varene hjem til seg. Noen butikker har også transportordninger som gjør det mulig å hente kundene til butikken.

Joker Nes Verk i Tvedestrand har en egen dugnadsgjeng av frivillige som tar på seg oppgaven med å kjøre dagligvarer ut til kunder som har behov for det. Hver tirsdag og fredag går varebilen i skytteltrafikk ut til kunder i distriktet.

Folkeeid butikk

Butikken på Nes Verk er i seg selv et stort dugnadsprosjekt. Da den gamle butikken i Sørlandsbygda ble nedlagt i 2006, ble det i samarbeid med Merkur-programmet satt i gang arbeid for å få til en ny butikk. Det ble samlet inn 1,5 mill. kr i lokal aksjekapital, og Nes Verk Handel ble etablert som bygdeeid butikk med 156 andelseiere.

I perioden fra 2007 til i dag har omsetningen steget fra 8 til 15 mill. kr. Driften har balansert eller gått i pluss hvert år. Men det hadde ikke skjedd uten den store dugnadsinnsatsen.

Dugnadsbutikk

Butikken har etablert en såkalt brukerforening, som er underlagt styret. Gjennom denne foreningen blir det organisert et omfattende dugnadsarbeid. Både butikkvask, vareopptelling, vaktmestertjenester og sosiale arrangement blir gjort på dugnad – i tillegg til utkjøring av varer.

De fleste som får varer levert hjem, er eldre. Tilbudet om hjemlevering gjør det mulig å bo lenger hjemme før flytting til omsorgsbolig eller sykehjem. Men tilbudet på Nes Verk gjelder også andre grupper. Skole, barnehage og private bedrifter kan også bestille gratis levering av varer.

Varelevering til eldre og institusjoner gir verdifulle ekstrainntekter til butikken. 10 prosent av omsetningen blir levert på døren! Dugnadsinnsatsen er en forutsetning for at butikken greier å gå med overskudd.

Avisside fra Tvedestrandsposten
FINT BESØK: Butikksjef Elisabeth Dawson og styreleder Ole Jørgen Olsen på Nes Verk fikk besøk av Merkur-konsulent Roy Michaelsen og statsråd Monica Mæland. Faksimile: Tvedestrandsposten

Imponert statsråd

Styreleder Ole Jørgen Olsen anslår at det omfattende dugnadsarbeidet utgjør rundt et årsverk.

Kommunalminister Monica Mæland ble imponert over det hun fikk se og høre da hun nylig besøkte butikken Joker Nes Verk:

– Det står ikke på dugnadsviljen her i landet, kommenterte hun ifølge Tvedestrandsposten, som laget en stor reportasje om butikken.