Merkur-programmet  ›  Aktuelt  ›  Tre nærbutikker fikk hederspriser
6 personer med blomster og diplomer. Foto.
VINNERE: Her er de tre prisvinnerene. F.v. Joker Nes Verk ved styreleder Ole Jørgen Olsen og daglig leder Elisabeth Dawson, Evanger Landhandleri ved Ove Henning og Monika Bjørsvik og Gamvik Handel ved Torfinn og Synøve Vassvik. Foto: Dan-Erik Aggvin, Distriktssenteret

Tre nærbutikker fikk hederspriser

19. oktober 2022

Tre nærbutikker fikk priser som Årets butikk under åpningen av Merkurs landskonferanse i Trondheim i dag. Gamvik Handel, Evanger Landhandleri og Joker Nes Verk vant hver sin landsdelspris.

  • Gamvik Handel ved daglig leder Synøve Vassvik ble Årets nærbutikk for Nord-Norge og Midt-Norge.
  • Evanger Landhandleri ved Monica Bjørsvik ble Årets nærbutikk for Vestlandet.
  • Joker Nes Verk ved daglig leder Elisabeth Dawson ble Årets nærbutikk for Sørlandet og Østlandet.

Til sammen 18 nærbutikker fra ulike kjeder var nominert av Merkur-konsulentene til de tre prisene. Juryen var sammensatt av styreleder Wenche Fresvik i Merkur-programmet og avdelingsdirektør Steinar Fredheim i Distriktssenteret.

Prisen som Årets butikk blir delt ut til en nærbutikk som utmerker seg ved god butikkstandard, kreative og lønnsomme tilleggstjenester, sosial møteplass, positiv økonomisk utvikling, bærekraftig drift og en kjøpmann som er samfunnsentreprenør.

Slik karakteriserer juryen de tre vinnerne:

Gamvik Handel, Gamvik

Årets butikk i Nord-Norge og Midt-Norge en butikk som fungerer som en del av livsgrunnlaget og limet for de 230 innbyggerne som bor der.  Butikken er en samfunnsentreprenør som har tatt en aktiv rolle som tilrettelegger for ulike slags aktiviteter i lokalsamfunnet og samarbeider med skole, barnehage og frivillige lag og organisasjoner. Butikken er en populær møteplass.  Her blir også gjennomført alt fra kunstutstillinger til barnebursdager. På kveldstid fungerer butikkens kafelokale som ungdomsklubb.

Butikkens eiere har vært fremoverlent og utviklet butikktilbudet gjennom flere år, med støtte fra Merkur. Denne butikken er en av tre piloter i Merkurs utviklingsprosjekt for Framtidas nærbutikk. Butikken har hatt en positiv økonomisk utvikling og god lønnsomhet.

Evanger Landhandleri, Voss

Årets butikk på Vestlandet er butikk som har utviklet et spennende landhandler-konsept, med sterkt fokus på lokal mat og drikke. Butikken har både bakeri, kafe og interiøravdeling, tilpasset markedets behov. Butikken holder høy kvalitet og flere kjøpmenn har besøkt denne butikken for å hente inspirasjon.

Butikken tilbyr både dagligvarer til lokalmarkedet og spennende lokalmat til byfolk som reiser forbi på vei til hytten. Butikken startet i 2014 og har hatt en god utvikling med økende omsetning og solid økonomi. Butikken samarbeider med lokale mat- og drikkeprodusenter og har funnet en nisje som har gitt grunnlag for nærbutikk i et lokalsamfunn som lenge var uten butikk-tilbud.

Joker Nes Verk, Tvedestrand

Årets butikk på Sørlandet/Østlandet ble etablert i 2007, etter at den gamle butikken i bygda ble nedlagt. Privatpersoner, lokale foreninger og lokale bedrifter gikk sammen om å stifte et nytt selskap med 1,5 mill. kr i aksjekapital. Den bygdeeide butikken har siden den gang hatt en svært positiv utvikling. Økonomien har blitt så solid at butikken har kunnet betale utbytte til aksjonærene sine.

Butikken har storkjøkken og møterom som brukes av alle i bygda og har et godt samarbeid med frivillige organisasjoner. Lokalsamfunnet stiller opp for butikken i form av dugnad og praktisk vedlikeholdsarbeid. En gruppe spreke pensjonister har tatt på seg utkjøring av varer til eldre som ikke kommer seg så lett til butikken. Butikken har en svært dyktig kjøpmann som har pågangsmot og et stort hjerte for lokalbutikken.