Merkur-programmet  ›  Aktuelt  ›  Eva satset alt på barndomsøya
Bilde for Eva satset alt på barndomsøya
GRÜNDER: Eva Ann Andersen (t.h.) har realisert drømmen om å omskape det gamle handelstedet på Støtt til en turistdestinasjon. Her har hun fått besøk av (f.v.) Ragnvald Storvoll, Merkur-styret, Aina Brox, Distriktssenteret, Knut Ove Nordås, Kommunal- og distriktsdepartementet og Wenche Fresvik, styreleder i Merkur-programmet.

Eva satset alt på barndomsøya

14. september 2023

Hun vendte tilbake til barndomsøya langt ute i havet, med tre barn og ti kofferter i bagasjen. Tolv år senere har det gamle fiskeværet på Støtt på Helgelands-kysten blitt omgjort til en turist-destinasjon, med restaurant, overnatting – og en liten dagligvarebutikk.

Eventyret om Støtt handler om ei kvinne som vågde å drømme stort. Eva Ann Andersen visste at det ville bli beinhardt arbeid å restaurere gamle og nedslitte bygninger og bygge opp et reiselivsprodukt som kunne være attraktivt både for norske og utenlandske kunder. Men hun var villig til å brette opp ermene.

– Det har vært en krevende reise, med mange tøffe løp. Min motivasjon har vært et ønske om å få til en bærekraftig utvikling av hele lokalsamfunnet, ikke bare reiselivsbedriften, fortalte Eva Andersen da Merkur-styret besøkte Støtt, sammen med representanter fra Kommunal- og distriktsdepartementet og Distriktssenteret.

STØTT: Landhandelen lå i den gule bygningen som nå er gjort om til restaurant. Rorbua i forgrunnen er bygt om til gjesteværelse.

– Støtt er et godt eksempel på hvordan Merkur-programmet kan være med på lokal samfunnsutvikling gjennom butikk-utvikling. Det er fantastisk hva de har fått til her, sier Merkur-konsulent Mariann Høyen som har ansvar for Merkurs nærbutikker i denne delen av landet.

Butikken er navet

Dagligvarebutikken på Støtt er et viktig nav i øysamfunnet sør for Bodø, med bare 25 fastboende. I vinterhalvåret er omsetningen svært lav, men trafikken tar seg opp sommerstid. Da kommer det folk både i de 15-20 hyttene og i gamle bolighus som nå fungerer som feriehus. Øya har også en god del småbåttrafikk og feriegjester som kommer for å besøke øysamfunnet.

Støtt får feriegjester fra hele verden. Hovedsesongen går fra april til september. Høst og vår er det også mange bedrifter som legger sine samlinger til øya.

Vertskapet legger vekt på gode matopplevelser, basert på lokale og kortreiste råvarer. Alle innkjøp av dagligvarer til restauranten går gjennom butikken. Butikken får også ekstra inntekter på utleie av sykler, hengekøyer og soveposer og andre tilleggstjenester.

GAMMELBUTIKKEN: Den gamle rødmalte vekta står fortsatt på disken i den gamle landhandelen, som nå fungerer som restaurant.

Støtte fra Merkur

Merkur-programmet har flere ganger gitt økonomisk støtte til butikken på Støtt, både til selve butikken og til brygga som tar imot båt-kunder. Nærbutikken får også servicestøtte, som er en statlig betaling for tjenestene små butikker utfører.

– Om det ikke hadde vært for den økonomiske støtten fra Merkur, så ville denne butikken ha blitt nedlagt. Da ville det også ha blitt vanskelig å drive turistanlegget. Støtt er et godt eksempel på at Merkur-programmet virker, sier Svenn Kristian Sørensen som eier turistanlegget på Støtt sammen med søsteren Eva.

Gammelt handelssted

Støtt i Nordland er et gammelt fiskevær på Helgelands-kysten. På midten av 1800-tallet utviklet øya seg til et viktig handelssted, fordi den lå gunstig til for fiskerne som var på vei nordover for å være med på Lofotfisket. Støtt var en av de siste stedene fiskerne kunne proviantere før overfarten til Vestfjorden.

De to ildsjelene på Støtt har fått god hjelp fra både Innovasjon Norge, Kulturminnefondet, Nordland fylkeskommune, private stiftelser og Meløy kommune i arbeidet med å restaurere den gamle bygningsmassen på handelsstedet.

Landhandelen fra 1800-tallet hadde stått tom i 50 år da den ble bygget om til restaurant og møtelokale. Rorbu og andre bygninger har blitt til gjesterom. De historiske bygningene oser av gammel kystkultur. Alt er innredet i gammel stil. Her kan gjestene bo og sove i bevaringsverdige bygninger på ekte nordnorsk vis.

Dagens nærbutikk er også under restaurering. Butikken har blant annet fått nytt gulv i tidstypisk sjakkmønster fra 60-tallet. Målet er at deler av butikken skal tilbakeføres til 1960, da butikken ble bygget.

STØTT BRYGGE: Den nye butikken holder til i det kvite bygget ved kaia, i gåavstand fra det restaurerte turistanlegget.

Kommunalt servicepunkt

Butikken på Støtt har fått avtale med Meløy kommune om å fungere som kommunalt servicepunkt. Det betyr at kommunen har gjort avtale om å tilby tjenester til innbyggerne på Støtt gjennom butikken.

En av målsettingene med avtalen er at eldre skal kunne få bedre og nærmere tjenester slik at de kan bo lenger på øya, før de må flytte inn til fastlandet til omsorgsbolig eller sykehjemsplass. Kommunen mener at de kan spare penger på helse- og sosialbudsjettet, dersom de får dette til å fungere.

Kommunen og butikken diskuterer hvordan samarbeidsavtalen kan utvikles til flere områder. En utfordring er at øya ikke har noe form for brannvern. Dersom det skulle bryte ut brann, vil det ta lang tid før brannvernet på fastlandet kan komme til unnsetning. Derfor planlegges det nå en felles brannøvelse, ider både kommunen og innbyggerne på øya blir involvert.

LES MER: Støtt – Top of Helgeland