Merkur-programmet  ›  Aktuelt  ›  Fikk avtale om skolebok-salg
Person i bokhandel. Foto.
VINNER: Bokhandler Siri J. Strømmevold jubler over ny kontrakt på salg av skolebøker.

Fikk avtale om skolebok-salg

9. juni 2017

To lokale bokhandler har fått avtale om å levere skolebøker til fem kommuner i Østerdalen. – Det er en stor jobb å levere inn anbud, men jeg er kjempeglad for at vi vant anbudskonkurransen, sier Siri J. Strømmevold ved Tynset bokhandel.

Salg av skolebøker stod tidligere for en stor og viktig del av omsetningen for alle bokhandlere i distrikts-Norge. Men etter at kommunene begynte å legge alle innkjøp ut på offentlige anbud og noen kommuner samarbeidet om felles innkjøp, ble mange lokale bokhandlere utkonkurrert til fordel for store leverandører.

Tapet av skolebøkene har ført til redusert omsetning og dårligere lønnsomhet for mange bokhandlere. Men samtidig er det flere bokhandler som vinner anbud og får holde fram med skolebok-salget.

Hard konkurranse

Tynset bokhandel har fått kontrakt på levering av skolebøker til kommunen Tynset, Tolga og Os for perioden 2017-2019, med mulighet for opptil 2 års kundestyrt prolongering. Alvdal Bok- og Papirhandel har fått kontrakt på levering av skolebøker til Alvdal og Folldal.

– Konkurransen er hard, og vi må levere et profesjonelt tilbud. Gjennom perioden har vi lagt vekt på å være profesjonelle og servicevennlige overfor våre skoler/kunder. Jeg tenker at lokalkunnskap er en viktig parameter i tillegg, sier Siri J. Strømmevold ved Tynset bokhandel.

Hun er glad for at lokale politikere og kommunenes administrasjon ser nytten av å handle lokalt under ellers like forhold.

Inspirerende

For Tynset bokhandel dreier det seg om en omsetning på i underkant av 500 000 kr gjennom året for syv skoler på Tynset og Tolga. Bruttofortjenesten er ikke særlig god på skolebøker, da avtalene de har med forlagene er skåret inn til beinet. Men skolebøkene gir likevel et viktig bidrag totalt sett.

– Jeg synes det er inspirerende å få det til. Det er en jobb å levere inn anbud, men desto større seier når vi får kontrakten. Vi har en lærling i to år nå. Det er tilfredsstillende å kunne vise henne flere spekter av drift i bokhandel, sier Strømmevold.

Hun skulle ønske flere lokale bokhandler var med på slike anbudskonkurranser. Det er et poeng å synliggjøre lokal handel.

– Samtidig er dette med på å løfte oss driftsmessig, høyne kvaliteten og ikke minst bevare stå-på-viljen, slutter Siri J. Strømmevold.