Skaper gode opplevelser

Merkur-programmet  ›  For bokhandel  ›  Tips og råd bokhandel  ›  Skaper gode opplevelser
Beste praksis - kulturarena

Skaper gode opplevelser

Bokhandler Gøril Søndrol i Kjøllefjord er en kulturaktør som er opptatt av å skape gode opplevelser for folk i lokalsamfunnet. Målet er like mye å skape interesse for litteratur og kunst som å selge flere bøker i egen bokhandel.

“KATTEVASK”: Gøril Søndrol(t.h.) sammen med illustratør Zlatina Petkova og forfatter Hanne Karin Arrup-Øien som presenterte boka “Hva gjør katten om natta?”.

Nordkyn bok & Papir har blitt en kulturinstitusjon i Kjøllefjord og engasjerer mange mennesker gjennom bokbad og lesesirkler, i tillegg til det som skjer i bokhandelen.

Bokhandelen har et godt utvalg med bøker og kontorrekvisita. Men kundene kan også kjøpe leker, , interiør- og gaveartikler, kosmetikk – og fiskeutstyr.

– Mitt hjerte ligger i bøkene. Jeg elsker å arrangere bokbad. Men når du har et kundegrunnlag på bare 2000 personer, er det helt nødvendig å ha flere ben å stå på, sier Gøril Søndrol.

Ikonet information-sign
Nordkyn Bok & Papir AS

Kjede: Fri Bokhandel
Omsetning: 3,8 mill. kr (2020)
Sted: Kjøllefjord, Lebesby i Finnmark
Eier: Gøril Søndrol og Tore Gustav Sjøveian
nordkyn@fribokhandel.no
905 19 807

Profil: Bokhandel med svært bredt vareutvalg, utover litteratur og kontormateriell. Lang erfaring med bokbad og andre litteratur-arrangement.

Indre drivkraft

Bokhandler Gøril Søndrol er forholdsvis lite fokusert på økonomi og driver mye på god intuisjon.

– Drivkraften for å drive bokhandel og gjennomføre bok-arrangement er et ønske om å skape gode opplevelser – både for de som bor her og for meg selv. Jeg har et sterkt engasjement for litteratur og kunst. Det er som en indre «drive», sier Gøril Søndrol.

– Det er vanskelig å tjene penger på litteratur-arrangement. Vi solgte 80 bøker i forbindelse med lanseringen av boka «Hode i klemme» av bryteren Jon Rønningen. Men det er helt unntaksvis at vi selger så mye. Jeg ønsker selvsagt å fremme salget av bøker i egen bokhandel. Jeg tror at arrangementene lønner seg indirekte, sier hun.

Kulturaktivist

Nordkyn Bok & Papir gjennomfører vanligvis 6-7 arrangementer årlig. Men under korona-pandemien har aktiviteten vært kraftig redusert.

Bokhandelen har et godt samarbeid både med skolen og biblioteket i Kjøllefjord.

Bokhandelen i Kjøllefjord blir omtalt som verdens nordligste bokhandel. I 2018 fikk det vesle lokalsamfunnet i Finnmark en døgnåpen bokkiosk, rett utenfor bokhandelen. En gammel telefonkiosk ble fylt av bøker, som Gørils gave til lokalsamfunnet.

– Hva har du oppnådd?

– Det viktigste er kanskje at jeg har kunnet leve av å være bokhandler og kulturaktivist på et lite sted. Jeg har opparbeidet et stort nettverk og blitt kjent med mange dyktige mennesker.

Å være bokhandler er livslang læring. For meg har det vært utviklende både personlig og faglig. I tillegg har jeg fått ære og berømmelse og blitt en lokal kjendis…, smiler hun.

PS: Gøril skal nå pensjonere seg, og bokhandelen er i ferd med å få nye eiere.

Gode tips og råd fra Gøril
 • Varier formen på litteratur-arrangementene. F.eks. kan du legge opp til Damenes aften i forbindelse med en «damebok» med vin og mat
 • Tilpass interiøret til tema – overrask, skap miljø og god stemning
 • Aktiviser deltakerne, enten det gjelder barn, unge eller voksne
 • Bruk fagpersoner fra forskjellige hold for å få nye innfallsvinkler
 • Velg riktig sted for arrangementet. Jeg har hatt mange arrangement utenfor eget lokale og på helt andre steder (Honningsvåg, Mehamn mfl.)
 • Vær pågående overfor forlagene for å få forfattere. Be gjerne om at de dekker kostnader og evt. honorar
 • Bruke lokalaviser til å få forhåndsomtaler. Annonser på alle plattformer
GRIPENDE: To elever dramatiserte “Paulas reise” om evakueringen av Finnmark under andre verdenskrig.
 • I forbindelse med barneboka «Paulas Reise» som omhandler evakueringen av Finnmark, leste en 5. klasse på skolen boka og intervjuet gamle som hadde opplevd evakueringen. Resultatet ble iscenesatt og fremført
 • Boka «Jakten på Nordlyset» ble badet. Deretter ble det ved hjelp av en russisk maler arrangert maleverkstad der barn fikk male nordlys
 • Jon Michelet fikk bokbad i «badekar» i forbindelse med arrangement i regi av Fri Bokhandel
 • Forfatteren av boka «Hva gjør katten om natta» ble kattevasket av Gøril utkledd som katt
 • Boka «Kineserne kommer» avstedkom bokbad med etterfølgende servering av mat og drikke i kinapyntede lokaler med deltakere i kinesiske drakter
 • Poesislam – diverse arrangementer der deltakerne framfører egne tekster
 • Boklanseringer av diverse forfattere (Eks. «Mysteriet på Magerøya» av Gunnar Myklebust som ble lansert lokalt og ble en stor suksess)
 • Bokbad for barn av barn
BOKBAD: Denne ungdomsskole-klassen fikk ansvar for å gjennomføre bokbad, i samarbeid med bokhandelen.
Ikonet shop
Årets bokhandel i 2017

Nordkyn bok og papir AS ble «Årets bokhandel» i 2017. Den nasjonale prisen ble delt ut av Den norske forleggerforeningen.

Juryen legger vekt på at bokhandelen i Kjøllefjord har en viktig posisjon i lokalsamfunnet. Bokhandler Gøril Søndrol er med sitt imponerende engasjement, fagkunnskap og formidlingsevne med på å tilrettelegge for økt interesse og oppmerksomhet rundt litteratur og lesing.

– Gøril Søndrol et kulturelt lyspunkt med et godt og bredt utvalg bøker i en bygd med knapt 1000 innbyggere ved «verdens ende», sier juryen som har vurdert alle landets bokhandler.