Djupvik Handel og Sentralstasjon AS ble åpnet med pomp og prakt, i et lokale der det tidligere har vært klasserom og barnehage i det som en gang var skolen i bygda.
Den nye butikken i Djupvik i Troms er et godt eksempel på hva som er mulig å få til når lokalbutikken, bygdesamfunnet, Merkur-programmet, kjeden og kommunen samarbeider for å utvikle et nytt og bedre butikktilbud.
– Dagens store takk går til Merkur-programmet. Vi takker for økonomisk støtte til ombygging av butikken og til digitalisering. Vi takker Merkur-konsulent Nils-Roger Simensen for at han hadde trua på oss og gikk «all in» for at vi skulle lykkes. Hans hjelp har vært avgjørende for at vi tok steget og satset på ny butikk, skrev butikken på sin Facebook-side like før åpningen.
Helt ny butikk
Den gamle butikken, Djupvik Normannsvik samvirkelag(SA), var ikke liv laga. Butikken hadde dårlig lokale, dårlig plassering og flere år med driftsunderskudd.
Merkur-programmet spilte en sentral rolle i arbeidet med å sikre og utvikle butikktilbudet i bygda. Merkur-konsulent Nils-Roger Simensen har fått omstillingsmidler for å kunne hjelpe lokalsamfunnet til å vurdere ulike alternativ for framtidig butikkdrift.
Løsningen ble å etablere en helt ny butikk i bygdehuset i Djupvik, som tidligere var skolebygg. Det ble gjennomført markedsundersøkelse som viste at det var behov for en ny butikk. Det ble også gjennomført to folkemøter slik at hele bygda skulle få delta i prosessen.
125 lokale eiere
Den gamle butikken var eid av folket i bygda. Initiativtakerne til ny butikk gikk bredt ut og inviterte hele bygda til å kjøpe aksjer i et nytt aksjeselskap. Djupvik Normannsvik bygdehus og Ytre Kåfjord idrettslag gikk sammen om å stifte det nye selskapet Djupvik Handel og Sentralstasjon AS i februar. 125 personer, bedrifter, lag og foreninger meldte fra om at de ville kjøpe aksjer, for 700.000 kr til sammen.
Mye av arbeidet med ombygging av det gamle skolehuset til butikk, har skjedd på dugnad. Verdien av dugnadsinnsatsen er satt til 120.000 kr.
Butikken åpnet 31.august og fortsatte som en Snarkjøp-butikk.
Kommunal støtte
Total kostnad for ombygging og etablering av døgnåpen butikk med delvis selvbetjening ble satt til 3,7 mill. kroner. Merkur-programmet har bidratt med 1,2 mill. kr i investeringsstøtte, fordelt på to år.
Kåfjord kommune har engasjert seg for ny butikk. Kommunen deltok aktivt på folkemøtet og var også representert på Merkurs landskonferanse. Kommunen har gitt et økonomisk tilskudd på på 300.000 kr, pluss en åpningsgave på 10.000 kr.
Troms fylkeskommune i samarbeid med Kåfjord kommune har gitt ytterligere 100.000 kr. Dermed har lånebehovet blitt redusert til 1,5 mill. kr. Innovasjon Norge har stilt med sikkerhet til sparebanken gjennom Vekstgarantiordningen.
Møteplassen
Den nye butikken viderefører servicetilbudet som var på den gamle butikken, med varelevering til eldre og syke, medisinutlevering fra apotek, kaffikrok og kundetoalett.
Initiativtakerne har store planer om videre satsing på butikken som møteplass eller «sentralstasjon» midt på E6, med flere tjenester både for lokalbefolkning og reisende. Først mål er å få bygt ut et kafétilbud.
Videre planer omfatter blant annet ballbinge, volleyballbane, sykkelbane og lekeplass.
LES MER: Her kan du se planene for Djupvik Handel og sentralstasjon