Merkur-programmet  ›  Aktuelt  ›  Slik ble nærbutikken reddet
To personar framfor blomsterkasse utanfor inngangen til butikk. Foto.
NY DRIFT: Torunn Ulen (t.v.) og Charlotte Lien driver butikken på Sel videre. Foto: Dagligvarehandelen

Slik ble nærbutikken reddet

26. august 2022

Da den eneste dagligvarebutikken ble vedtatt nedlagt, mobiliserte hele bygda. Merkur-programmet stilte opp med investeringsmidler, omstillingsmidler og mye støtte fra Merkur-konsulenten i Innlandet. Slik ble nærbutikken på Sel i Nord-Gudbrandsdal reddet.

Den vesle bygda Sel, 15 km nord for Otta, har fått oppleve både butikknedlegging og åpning av ny butikk dette året.

Da Coop Innlandet la ned Coop Marked-butikken i januar, våknet et stort engasjement i lokalsamfunnet. Lokale ildsjeler tok initiativ til å starte et aksjeselskap for å kjøpe butikkeiendommen. I løpet av kort tid ble det samlet inn 750.000 kr. Det aller meste kom fra enkeltpersoner.

I sommer kunne ordfører Eldri Siem i Sel kommune klippe snora og erklære Joker Sel for åpnet, framfor 200 frammøtte.

– Det er bare å ta av seg hatten for at lokalsamfunnet har klart å stille opp med så mye kapital, sier ordfører Seim til Norddalen.

Merkur-støtte

Merkur-programmet har jobbet tett sammen med lokalsamfunnet på Sel for å sikre bygdas butikktilbud. Merkur-konsulent Vigdis Myhre Næsseth har fått omstillingsmidler for å ha en tett dialog med bygda, vurdere muligheter for videre drift og være en rådgiver både for eiendomsselskapet og nye drivere.

Merkur-konsulenten jobber også aktivt for å hjelpe til med omstilling av andre butikker i Innlandet som står i fare for å bli lagt ned.

Den nye butikken på Sel har ellers fått 600.000 kr fra Merkur-programmet i investeringsstøtte til kjøp av nytt utstyr til kjøl og frys.

Flying start

Joker Sel fikk en flying start, med stor trafikk midt i fellesferien. Bygdefolket er kjempeglade for å ha fått butikken tilbake. Det sterke engasjementet for ny butikk har også skapt større lojalitet til lokalbutikken.

– Uten butikk hadde det blitt katastrofe. Det hadde betydd starten på slutten for Sel som tettsted, sier styreleder Knut Erik Ulen i Sel Eiendomslag til Dagligvarehandelen.

På nyåret er planen å få en egen kafédel i butikken. Da vil butikken i enda større grad kunne fungere som sosial møteplass.