Merkur-programmet  ›  Aktuelt  ›  Subhi har Årets butikk i sør
3 personer med et diplom. Foto.
PRISVINNER: Kjøpmann Subhi Salama (t.v.) fikk Merkur-prisen av seniorrådgiver Per Kjetil Jørgensen i Distriktssenteret. Linda Vehusheia (t.h.) driver butikken på Dølemo sammen med Subhi.

Subhi har Årets butikk i sør

9. november 2021

Han kom som flyktning fra Palestina og har gjenåpnet to nedlagte nærbutikker. Nå har Subhi Salama fått pris for Årets nærbutikk på Sørlandet.

Subhi Salama måtte flykte fra Palestina for 14 år siden, da Hamas tok kontrollen over Gaza. Nå har den tidligere offiseren fra den palestinske frigjøringsbevegelsen Fatah blitt kjøpmann på Sørlandet, med ansvar for nærbutikkene på Herefoss og Dølemo.

Palestineren har hele tiden vært opptatt av å stå på egne bein, og han hatt mange yrker siden han kom til Norge. Han har levd nøysomt og vært opptatt av å spare penger med tanke på framtida.

Da den konkursrammede butikken på Herefoss ble lagt ut for salg, var han den eneste som kunne stille med tilstrekkelig egenkapital for å kjøpe butikken. Noen år senere tok han også ansvaret for å få i gang igjen driften ved butikken på Dølemo.

Stå-på-vilje

I dag blir butikken på Dølemo drevet av Linda Vehusheia, i samarbeid med Salama. Begge butikkene tilhører Snarkjøp-kjeden og tilbyr drivstoff i tillegg til dagligvarer.

– Subhi Salama har vist en sterk vilje til å stå på og ikke gi opp, selv om han har møtt motstand. Han har tatt ansvar for to nærbutikker som stod uten drivere.

Han har brukt oppsparte midler for å skape sin egen arbeidsplass og har bevist at han har økonomisk kontroll, blir det sagt i begrunnelse for prisen.

Bratt læring

Salama har hatt en bratt læringskurve som kjøpmann i Distrikts-Norge. Nå ser han framover og ønsker å tilby bygdefolket en av de første døgnåpne og selvbetjente butikker i Agder i 2022.

Merkur-programmet deler hvert år ut en hederspris for beste nærbutikk i regionen. Prisen ble delt ut av seniorrådgiver Per Kjetil Jørgensen i Distriktssenteret på en samling i Kristiansand for distriktskjøpmenn fra Agder.