Merkur-programmet  ›  Aktuelt  ›  Elevene får skolelunsj på nærbutikken
Ulike typer pålegg på et bord. Foto.
LUNSJBORD: Skolelunsjen på butikken har blitt et populært tilbud for elevene på Løkta

Elevene får skolelunsj på nærbutikken

6. oktober 2021

Elevene på øya Løkta i Nordland går til nærbutikken for å få lunsj. Kjøpmannen har fått avtale med kommunen om å tilberede skolemat fire dager i uka, og både elever og lærere er strålende fornøyd med det nye tilbudet. 

Halvard Mikalsen som driver Løkta Kolonial, er både kjøpmann og utdannet kokk. Nå serverer han skoleelevene velsmakende brødmat hver dag, pluss varmmat en dag i uka.

De 14 elevene bruker fem minutter på å gå fra Løkta oppvekstsenter til butikken. På denne måten får de både litt trim og litt frisk luft. Elevene sitter sammen og spiser, og minst en av lærerne går sammen med dem.

– Tilbakemeldingene på dette tilbudet er bare positive. Elevene får sunn og god mat. Til og med de som har vært litt skeptiske til mat, har spist godt. Foreldrene synes også det er supert, siden de slipper å lage matpakke, forteller Halvard Mikalsen.

Skolelunsj-Lokta-2.jpg

Variert meny

Skolelunsjen blir servert i kaféen som ligger vegg i vegg med nærbutikken. Uten dette lokalet hadde det ikke vært mulig å legge til rette for skolelunsj midt i butikkens åpningstid.

Kjøpmannen satser på mye hjemmelaget mat. Elevene kan velge mellom mange forskjellig pålegg, egg, hjemmebakt brød, oppskåret frukt, frokostblanding og av til supper. Han lager smoothie av bananer og annen frukt som snart går ut på dato. Pålegg med kort holdbarhet kan også brukes til lunsjen.

– Jeg prøver å kaste minst mulig mat, både for miljøet og for å holde budsjettet, sier han.

Hallvard gjør det meste av arbeidet med skolelunsj selv. Men han har hjelp av to elever som er utplassert i butikken for å få arbeidslivserfaring, to timer i uken.

Politisk vedtak

Tilbudet om skolelunsj kom i gang i høst. Dønna kommune har tidligere gjort vedtak om at alle skolene skal ha tilbud om skolelunsj. Men vedtaket ble først gjennomført på den store skolen på hovedøya. Elevene på Løkta fikk matservering bare en dag for uka.

Men etter samtaler mellom rektor og kjøpmannen på Løkta ble det enighet om at butikken skulle starte med skolelunsj hver dag.

Kjøpmannen får betaling for arbeidet med tilberedelse, pluss kjøp av matvarer. Elevene betaler 25 kroner pr. måltid.

– Jeg får utfordret meg litt som kokk og får lønn for ekstraarbeidet. Denne lønnen gjør at jeg kan ta mindre av andre oppdrag, og kan konsentrere meg mer om butikk/cafe. Jeg slipper også å øke lønnen min på butikken, sier Halvard Mikalsen.

Takk til Merkur

Butikken på Løkta har tidligere fått økonomisk støtte fra Merkur både til kafé-lokalet og til kjøkkenet, i tillegg til kjøl, frys og butikkdata. Kjøpmannen sier at han er takknemlig for den støtten han har fått.

– Dette lunsjtilbudet hadde ikke vært mulig å få til uten Merkur. Takket være Merkur som har jobbet mot kommunen i mange år og framsnakket småbutikkene og hva vi kan få til med samarbeid, har kommunen kommet til oss for å be oss om å ta på oss denne oppgaven, sier Halvard Mikalsen.

LES MER: Halvard har Nordlands beste nærbutikk