Merkur-programmet  ›  Aktuelt  ›  Har fått apotek på nærbutikken
En person sitter på kne foran et apotekskap
MEDISINSKAP: Veronica Aanesen fyller opp medisinskapet i butikken med nye varer. Foto: Privat

Har fått apotek på nærbutikken

14. august 2021

Nå får kundene utlevert reseptbelagt medisin på nærbutikken, i stedet for å måtte reise til apoteket i kommunesenteret. – Dette er en veldig viktig tjeneste både for butikken og for kundene våre, sier kjøpmann Veronica Aanesen ved Matkroken Laukvik i Lofoten.

Apotek 1 i Svolvær tilbyr utlevering av medisinpakker på fire forskjellige dagligvarebutikker i kommunen. Først etablerte apoteket samarbeid med distriktsbutikkene i Henningsvær og i Kabelvåg. Når har Matkroken Laukvik og Coop Marked Skrova fått same tilbud til kundene sine. Snarkjøp Digermulen er den neste butikken på lista.

– Dette er en tjeneste som vi vil anbefale for alle Merkur-butikker. Når vi kan tilby apotekvarer og utlevering av medisin på resept, trenger ikke kundene våre å reise til byen for å handle, sier kjøpmann Veronica Aanesen ved Matkroken Laukvik.

Merkur-butikken på nordsida av Lofoten ble kommisjonær for Apotek 1 i Svolvær for et år siden. Før den tid solgte butikken bare apotekvarer uten resept. Nå selger butikken også reseptbelagte varer, i tillegg til at den kommunale hjemmetjenesten henter ut medisiner til sine brukere.

All medisin blir oppbevart i et låsbart skap. Apoteket har fulgt opp og kurset butikkansatte i salg av reseptfrie varer.

Billigere medisin

Det var apoteket i Svolvær som tok initiativ til å ta opp igjen en gammel ordning med kommisjonærer på bygdene i Vågan kommune. Bakgrunnen for dette var omstrukturering og prisøkning hos Posten, opplyser apoteker Hanna Walsøe til Lofotposten.

Apotek i butikk er en vinn-vinn-situasjon både for kundene og lokalbutikkene. For det første blir det enklere for kundene å få tak i reseptbelagt medisin. Men det blir også langt billigere. I dag må kundene ut med 250 kr om apoteket i byen skal sende en liten eske med medisin i Posten. Når apoteket i stedet kan sende medisin til lokalbutikken, koster det kunden bare 50 kroner i fraktkostnader.

– Ved å ha kommisjonærer ute i distriktene kan vi konkurrere med nettapotekene, sier Hanna Walsøe ved Apotek 1 i til Lofotposten.

Får provisjon

Ordningen med kommisjonær-salg av medisin fungerer slik at kunden ringer til apoteket i Svolvær og bestiller den medisinen han skal ha. Så samler apoteket opp bestillingene og sender medisin til lokalbutikken en gang i uka. Når kundene kommer til butikken for å hente medisinen, må han vise legitimasjon.

– Men vi kjenner jo de aller fleste kundene, smiler Veronica Aanesen ved Matkroken Laukvik.

Når kunden betaler for medisinen, blir kjøpet markert med en spesiell kode i kassen slik at butikken og apoteket har kontroll på omsetningen. Butikken får provisjon av omsetningen, som kompensasjon for ekstraarbeidet med apotekvarene.

Lokale muligheter

Men tilleggsinntekten var ikke den viktigste motivasjon for butikken, da de tok kontakt med apoteket og ba om å få bli kommisjonær.

– Dette er en veldig viktig for kundene. Vi har ikke Post i butikk, men vi har pakkeutlevering for Posten. Det er to viktige tjenester for vår butikk. Vi har imot de tilleggstjenestene vi kan få, sier Veronica Aanensen, som også er kommisjonær for Norsk Tipping.

Butikken på Laukvik er opptatt av å se lokale muligheter. Når du holder til på et fiskevær i Lofoten og får mange tilreisende turister hvert år, så er det viktig å ha et godt utvalg med fiskeutstyr. Aanesen har etablert en egen nonfood-avdeling i andre etasje, med leker og fiskeutstyr.

Matkroken Laukvik tilbyr også tilkjøring av varer til eldre, fiskere og andre næringsdrivende.