Merkur-programmet  ›  Aktuelt  ›  Selvbetjent ungdomsklubb i butikken
Ungdommer utenfor butikk.
NØKKEL: Ungdommene i Gamvik får bruke butikk-lokalene som samlingssted om kvelden.

Selvbetjent ungdomsklubb i butikken

11. mars 2020

I Gamvik har ungdommene egen nøkkel til butikken. De får bruke butikklokalene med kafé som ungdomsklubb utenom åpningstidene.

Ungdomsklubben har også selvbetjening i selve butikken ved at flere har fått opplæring i bruk av kassen. Butikkeierne, Synøve og Torfinn Vassvik, har gjort et valg som har stor betydning for ungdommene – og for stedet.

Kafeen i butikken er eneste samlingssted som åpent for alle i fiskeværet Gamvik i Finnmark. Kafeen blir brukt av både bygdefolk og fiskere.

For fem år siden kom Gamvik Handel på andreplass i den årlige konkurransen til Nærbutikken-kjeden om å ha den beste sosiale møteplassen.

– Denne butikken er en brobygger mellom unge og eldre i lokalsamfunnet. Her er blant annet ungdomskvelder, julebord for pensjonister, kunstutstillinger, temakvelder og lekekrok. Det er utvilsomt en butikk med hjerte, en butikk som fungerer som livsgrunnlaget og limet i Gamvik, uttalte juryen som vurderte 160 nærbutikker over hele Norge.

Tillit og frihet

En god møteplass for ungdom er viktig både for ungdommene selv og for familier som vurderer å flytte dit. Gode barndomsopplevelse kan også være et viktig tilflyttingsmotiv.

Ungdommene i Gamvik får også en opplevelse av å få tillit. Det er ikke alle kjøpmenn som uten videre vil overlate butikklokalet til en gruppe ungdommer. Tilliten er noe de vil ta med seg videre i livet.

– Med seg i minneboken er også friheten ved å vokse opp i Gamvik. Litt av den friheten foreldregenerasjonen hadde til å gjøre hva de ville, har ungene fortsatt. Her kan de springe ut om morgenen og komme hjem om kvelden, sier Torfinn Vassvik.

Positiv fortelling

Gode minner kan bidra til at unge voksne ønsker å flytte tilbake. Det gir dem i alle fall en ekstra positiv omdømmefortelling som de kan dele med andre de møter.

Ungdommen i Gamvik ser også at butikken er en møteplass for alle generasjoner. Det gir dem positive fremtidsbilder. Kanskje tar dagens ungdom de samme valg som Synøve og Torfinn gjorde, da de flyttet fra en trygg tilværelse i Oslo og tilbake til Gamvik.

LES MER: Butikken og fiskebruket er hjørnesteiner i Gamvik

Gamvik har fått optimismen tilbake etter at et islandsk selskap fikk i gang igjen det lokale fiskeforedlingsanlegget. Folketallet er stigende, og nærbutikken spiller en svært viktig rolle som servicebedrift og møteplass for både unge og gamle.

Kommunen har svært høy attraktivitet både når det gjelder næring og bosted, ifølge rapporten
«Suksessrike distriktskommuner anno 2018»