Merkur-programmet  ›  Aktuelt  ›  Grasrotmidler holder liv i butikkens kafekrok
2 personar rundt bord. Foto.
SAMLINGSPUNKT: Kafekroken på Skorovass er et viktig treffpunkt. Arkivfoto

Grasrotmidler holder liv i butikkens kafekrok

17. januar 2019

Grasrotmidler fra Norsk Tipping er gull verdt for mange lag og foreninger. I fjellbygda Skorovas bidrar grasrotmidlene til å sikre den utsatte nærbutikken. I fjor kom det inn hele 71.000 kroner gjennom den populære ordningen.

Nærbutikken kan ikke stå som mottaker av grasrotmidler. Ordningen med grasrotmidler fra Norsk Tipping gjelder for frivillige lag og organisasjoner.

I Skorovas i Trøndelag er det etablert en frivilligsentral som er nært knyttet til Skorovas samvirkelag. Daglig leder i butikken er også daglig leder for Skorovas Liv frivilligsentral.

I fjor fikk frivilligsentralen inn hele 71.000 kroner fra sine totalt 166 givere. Dette var nesten en dobling av utbetalinga fra året før, melder Namdalsavisa.

Vil støtte butikken

Nærbutikken i Skorovas er en svært marginal butikk. Markedet er i minste laget for å holde oppe en butikk. Men med 25 km avstand til neste butikk vil det være svært negativt for lokalsamfunnet om butikken skulle forsvinne.

Skorovass samvirkelag red.jpg
VIKTIG: Samvirkelaget er et nav i lokalsamfunnet i Skorovas.

For ti år siden ble foreningen Skorovas Liv etablert for å bidra til å holde liv i samvirkelaget. For tre år siden ble foreningen endret til en frivilligsentral.

– Midlene fra grasrotandelen gjør at vi blant annet kan drive kafekroken, som er et viktig samlingspunkt, sier styreleder Tore Laksholm i frivilligsentralen til Namdalsavisa.

Både fastboende og brukere av fritidshus i Skorovas har valgt å gi grasrotmidler til frivilligsentralen.

7 av 100 kroner

Ordningen med grasrotandel til lokale lag og organisasjoner har blitt en suksess for Norsk Tipping. I fjor ble det sendt 649 millioner kroner til grasrota, en økning på 42 prosent sammenlignet med 2017. Noe av økningen skyldes at grasrotandelen ble hevet fra fem til sju prosent fra 1.januar 2018. Det betyr at dersom du spiller Lotto for 100 kr, så gir du automatisk syv kroner til den grasrotmottakeren du har valgt ut.

– Potensialet er fortsatt stort for lag og foreninger som ønsker å bruke ordningen. Ennå er det over 800 000 av Norsk Tippings to millioner kunder som ikke har valgt seg en mottaker. En forening som har gjort en god vervejobb, vil ha sikret seg en relativt stabil sum som kommer inn på konto hvert år, sier Tonje Sagstuen, direktør for samfunn og kommunikasjon i Norsk Tipping.

– Det aller fineste med Grasrotandelen er at den er så velsignet ubyråkratisk. Det er regjeringens grep for å gi frivilligheten en direkte vitamininnsprøytning. Det er ikke et eneste fordelingsutvalg eller papirmølle i sikte. Bare spillemidler på konto, til frivillige som skal bruke dem til å skape aktivitet i nærmiljøet sitt, legger Sagstuen til.

LES: Grasrotandelen: 649 millioner til lag og foreninger