Merkur-programmet  ›  Aktuelt  ›  Butikken og fiskebruket er hjørnesteiner i Gamvik
2 personar i kassen på butikk. Foto.
SATSER: Torfinn og Synnøve Vassvik er opptatt av å utvikle butikken i Gamvik, slik at kundene kan få et enda betre servicetilbud.

Butikken og fiskebruket er hjørnesteiner i Gamvik

27. august 2018

Uten butikk eller fiskebruk ville fiskeværet på Finnmarkskysten vært offer for fraflytting. Men etter at et islandsk selskap fikk i gang igjen det lokale fiskeforedlingsanlegget, har optimismen kommet tilbake til Gamvik. Nærbutikken spiller en svært viktig rolle som servicebedrift og møteplass for både unge og gamle.

Gamvik-samfunnet opplevde tunge tider da det lokale fiskebruket gikk konkurs i 2007. Mange måtte flytte fra bygda og folketallet gikk nedover. På det laveste var det bare vel 100 fastboende igjen. Både lokalbutikken og skolen stod i fare for å bli nedlagt.

Men da to islendinger kjøpte fiskebruket i 2012, ble det redningen for lokalsamfunnet. Gamvik Seafood AS har blitt ein suksess, med 50 arbeidsplasser og en årsomsetning på 75 millioner kroner. Folketallet er stigende og har nå passert 200.

Gamvik fiskeforedling.jpg
GAMVIK SEAFOOD: Fiskebruket i Gamvik er en hjørnesteinsbedrift i lokalsamfunnet.

«Butikken er svært viktig»

Ordfører Trond Einar Olaussen (Ap) mener at lokalbutikken spiller en avgjørende rolle for Gamvik, i tillegg til fiskebruket.

– Uten lokal butikk ville vi ikke hatt arbeidsplassene ved fiskebruket. Butikken sikrer at fiskebåtene får proviantering når det trenger det. Dessuten er butikken utrolig viktig som samlingssted. Butikken er en institusjon i lokalsamfunnet, sier Gamvik-ordføreren, som understreker at kommunen handler lokalt på nærbutikken både til skole og barnehage.

Styret for Merkur fikk møte ordføreren da de besøkte Nærbutikken Gamvik på sin studietur til Finnmark i juni.

Vekst for butikken

Butikken i Gamvik har opplevd en kraftig vekst i omsetningen da det ble full drift på fiskebruket, etter flere år med problemer. I 2011 lå omsetningen på fire millioner kroner. Nå ligger den på sju millioner kroner.

Fiskebåtene handler på lokalbutikken og bidrar sterkt til økningen. Butikken strekker seg langt for å imøtekomme fiskerne sine behov, uansett åpningstider.

Ekteparet Synnøve og Torfinn Vassvik som driver butikken, har jobbet mye med utvikling av butikktilbudet de siste årene. Hele butikken er mer eller mindre bygget om, for å få mer rasjonell drift, bedre arbeidsdag for de tilsatte og et bedre tilbud for kundene. Moderniseringen har skjedd med økonomisk støtte fra Merkur-programmet.

I sommer har butikken kunne åpne ny kafe/pub med utsikt mot havet. Her skal det også komme flytebrygger.

Ungdomsklubb i butikken

Kafeen i butikken er eneste samlingssted som åpent for alle i Gamvik, både lokalbefolkning og fiskere. Kafeen blir også brukt av ungdommene i bygda, som driver sin egen ungdomsklubb. Ungdommen får låne nøkkel av kjøpmannen, slik at de kan være der om kvelden.

Gamvik fiskevær.jpg
GAMVIK: Lokalbutikken er en viktig sosial møteplass for Gamvik-samfunnet.

For fire år siden kom Gamvik Handel på andreplass i den årlige konkurransen til Nærbutikken-kjeden om å ha den beste sosiale møteplassen.

– Denne butikken er en brobygger mellom unge og eldre i lokalsamfunnet. Her er blant annet ungdomskvelder, julebord for pensjonister, kunstutstillinger, temakvelder og lekekrok. Det er utvilsomt en butikk med hjerte, en butikk som fungerer som livsgrunnlaget og limet i Gamvik, uttalte juryen som hadde vurdert 160 nærbutikker over hele Norge.