Merkur-programmet  ›  Aktuelt  ›  Kjøpmannen er bygdas næringsutvikler
Person i kassen på butikk. Foto.
KREATIV: - Jeg elsker å drive utviklingsarbeid, sier kjøpmann Morten Eriksen på Skaland på Senja.

Kjøpmannen er bygdas næringsutvikler

7. desember 2015

Morten Eriksen er opptatt av å skape noe nytt og drive utviklingsarbeid der han bor. Kjøpmannen på Skaland har engasjert seg i flere festivaler og har etablert kulturpub like ved butikken. Nå jobber han med planer om et spa- og konferansehotell på yttersida av Senja.

– Skal man utvikle butikken, må man også engasjere seg i bygda, sier butikkeier Morten Eriksen i Troms.

Styret og konsulentene i Merkur-programmet fikk gleden av å besøke den kreative og energiske kjøpmannen på studietur til Troms og Nordland. De fikk møte en kjøpmann som brenner for næringsutvikling og et lokalsamfunn der nærbutikken er bygdas kraftsentrum.

Tenke positivt

Morten Eriksen og kona Sissel Grande overtok Joker-butikken på Skaland i 2009. På samme tid vedtok kommunestyret å legge ned skolen i bygda.

Morten hadde tidligere jobbet som personalsjef i rådmannens stab. Han var opptatt av at lokalsamfunnet måtte tenke positivt, være saklige og se muligheter i en vanskelig situasjon:

– Året etter fikk vi på plass en Montessori-skole. Den nye skolen ble redninga for bygda. Nå opplever vi at skolen er med på å gi oss tilflytting, smiler han.

Økende omsetning

Butikken har gradvis blitt opprustet. I fjor høst ble lokalet utvidet med 135 kvadratmeter, med god støtte fra både Merkur-programmet og det lokale næringsfondet. Dermed ble det både nytt varemottak, kjølelager, kaffikrok og større golvplass for kundene.

Den moderne butikken har blitt godt mottatt av kundene. Omsetningen hittil i år ligger en million over tilsvarende periode i fjor.

I tillegg til dagligvarer har butikken også medisinutsalg og salg av bensin og diesel. Butikken er behjelpelig med transport til kunder som har behov for det. Hver fredag spanderer de nystekte vafler eller noe annet godt til kaffen. Første lørdag i advent arrangerer de julegrantenning i samarbeid med lokale lag og foreninger.

Kulturpub og festivaler

Det er Sissel som er daglig leder i butikken. Morten bruker mye av kreftene sine på utviklingstiltak til beste for bygda og butikken.

Kjøpmannen har overtatt et kommunalt næringsbygg som ligger vegg i vegg med butikken. Her har bygda jobbet dugnad for å få et nytt samlingssted: Pila pub & kultur. Eriksen presiserer at dette er en kulturpub med lokale for konserter og filmvisning, i tillegg til skjenkebevilling.

Festivaler er viktig for Skaland og Berg kommune. Butikken er partner i Kråkeslott-festivalen og har avtaler om levering av mat og drikke til festival-deltakerene. Musikere har også blitt invitert til butikken for å holde konsert.

Joker Skaland sponser også den kunstfestivalen Artijuli. Sykkelrittet Tour de Senja har start rett ved butikken og blir brukt til å profilere butikken.

Konferanse-hotell?

Nå jobber kjøpmannen med et spektakulært prosjekt for bygging av et stort spa- og konferanse-hotell over småbåthavna, like ved butikken. Forprosjektet er ferdig og det blir nå arbeidet for å få med interessenter som kan realisere idéen.

– Jeg elsker å drive utviklingsarbeid og har lyst til å skape noe her på Senja, avslutter Morten Eriksen.