Merkur-programmet  ›  Aktuelt  ›  Selger flatskjermer på nærbutikken
Person med flatskjerm TV i boksen. Foto.
TV-EKSPERT: Sten Åge Torsteinsen selger store flatskjermer fra nærbutikken. Han reiser også hjem til kundene for å montere riktig mottaksutstyr og se til at alt fungerer som det skal. 

Selger flatskjermer på nærbutikken

18. august 2013

Kremmeren i Korsfjorden selger langt mer enn melk og brød. De siste fire årene har butikken solgt 200 flatskjermer og minst like mange bukser. Nå satser han på bildekk og pizza.

Sten Åge Torsteinsen er ikke som andre kjøpmenn i Finnmark. Men de fleste andre har fokus på dagligvarer, er Sten Åge hele tiden opptatt av å se etter nye muligheter for salg til folket langs østsiden av Altafjorden.

– De fastboende blir eldre og eldre. Når salget av mat går ned, må jeg finne noe annet å selge. Den som bare vil satse på mat, har ingen sjanse her, sier den optimistiske kjøpmannen.

«Godt at du kom»

Han skulle egentlig ikke drive butikken i utkanten. Sten Åge Torsteinsen og familien var godt etablert som butikksjef hos Expert i Alta. Men da faren ble syk og døde, valgte kjøpmannssønnen å flytte tilbake til hjembygda.  Senere har han rustet opp butikken med støtte fra Merkur-programmet.

– Jeg ble veldig godt mottatt i Korsfjorden. «Det var godt at du kom», sa folk til meg. De var redde for at butikken skulle bli nedlagt, forteller han.

 

Korsfjorden butikk.jpg
BERGET BUTIKKEN: Det er usikkert om bygdene ved Korsfjorden fortsatt ville hatt butikk, dersom ikke Sten Åge Torsteinsen hadde overtatt butikken og drevet den videre da faren måtte gi seg.

I dag er Korsfjord Handel nærbutikk for 110 fastboende, fordelt på fire bygder. Sten Åge driver butikken alene, med mor som dugnadshjelp. Salget av dagligvarer ligger på 3,5 mill. kr. Men Sten Åge har greidd å plusse på med to millioner kroner gjennom ulike slags tilleggstjenester, inkludert kjøring av skolebarn.

Gøy med nye varer

TV-salget begynte med at flere av kundene hans klaget over at de ikke kunne få inn Riks-TV. Elektronikk-eksperten monterte et TV bak i bilen, tok med seg antenne-utstyr og kjørte rundt for å teste mottaksforholda. Det viste seg at signalene fra det digitale bakkenettet var gode nok, bare du brukte riktig utstyr.

Sten Åge så at der var et stort marked for salg av mottaksutstyr og flatskjermer. Han tok også på seg arbeid med å montere parabolantenner. Butikk-kundene satte stor pris på få besøk av en service-innstilt fagmann som kunne komme hjem til dem. Han forlot ikke kundene før alt utstyr fungerte som det skulle.

Butikken i Korsfjorden har også satset på andre varer som ligger langt utenfor sortimentet for en liten nærbutikk. Siden han overtok butikken i 2005, har han solgt 2-300 bukser.  I vinter fikk han på plass en maskin som tar dekkskift og startet med import av bildekk fra Tyskland. Han har også installert pizzaovn og tilbyr nystekt pizza for kunder som ønsker det. Butikken selger også digitalkamera og snøscooter-rekvisita, pluss lettvin og 17-18 forskjellige ølsorter.

– Det er gøy å ta inn helt nye varer. Det handler om å gjøre butikken spennende for hyttefolk, sier han.

Pulsen i bygda

Sten Åge var i sin tid skeptisk til om det var lønnsomt å starte med tipping. Men inntjeningen ble langt bedre enn ventet.

– Denne butikken er pulsen i Korsfjorden. Sten Åge er en flink kjøpmann, sier en av kundene som stikker innom.

– Bør flere butikker starte med salg av flatskjermer?

– Nei, jeg har ingen fasit på hva andre skal gjøre. Jeg hadde bakgrunn fra elektro-bransjen. Derfor kunne jeg satse på tv-produkter. Andre kjøpmenn må finne ut hva de kan satse på. Det kan like gjerne være salg av garn, som salg av flatskjermer. Alle som trenger flere bein på stå på, må finne ut hva som er deres nisje, sier Sten Åge Torsteinsen.