Merkur-programmet  ›  Aktuelt  ›  Hallvard bygger kjøkken og kafélokale
To personer ved kasseapparat. Foto.
SATSER STORT: Hallvard Mikalsen er ikke redd for å satse på butikken sin. Med god støtte fra Merkur har han både fått modernisert butikken og fått finansiert kafé og drivstoffanlegg. T.v. butikkmedarbeider Alfhild Pettersen.

Hallvard bygger kjøkken og kafélokale

11. april 2013

Hallvard Mikalsen er både kjøpmann og utdannet kokk. Nå satser han på godkjent kjøkken og nytt kafé-lokale i tilknytning til nærbutikken på Løkta i Nordland, til glede for både fastboende og turister.  – Dette hadde jeg aldri fått til uten støtte fra Merkur-programmet, sier han.

Den engasjerte kjøpmannen fra Dønna har ikke ligget på latsiden, siden han fikk være med på prøveprosjektet «Butikken som sosial arena». Da styreleder Inge Ryan, daglig leder Helge Schei og de andre deltakerne i prosjektet kom på besøk i forbindelse med en samling i Sandnessjøen, var han i full gang med å bygge om butikk-bygget.

I løpet av kort tid vil det stå ferdig et helt nytt kafélokale, med godkjent kjøkken. Lokalet skal kunne brukes på kveldstid, så vel som på dagtid. Om sommeren vil den nye kafeen være åpen hver dag. Vinterstid vil det være mest aktuelt med helge-åpning.

– Jeg har mange planer for dette lokalet. Om helgene kan det for eksempel bli pub, karaoke, quiz eller overføring av fotball-kamper. Middags-servering er også aktuelt, forteller Hallvard i det han viser nysgjerrige Merkur-kjøpmenn rundt i det halvferdige lokalet.

Løkta nye lokale 3 red.jpg
GOD STEMNING: Ingenting å si på humøret då Hallvard Mikalsen viste gjestene rundt i sitt nye kafé-lokale. F.v. statssekretær Eli Blakstad, Kommunaldepartementet, kjøpmann Janne Lona, Coop Kongsmoen, Hallvard Mikalsen, styreleder Inge Ryan, Merkur, kjøpmann Hilde Skjærvik, Seierstad dagligvare og dagleg leiar Helge Schei, Merkur.

 

Forer opp «banan-griser»

Hallvard Mikalsen har drevet butikk på øya Løkta i åtte år. Som utdannet kokk har han lenge lurt på hvordan han kunne få bruke sin kompetanse på matlaging til beste for butikken og bygda. Gjennom prosjektet «Butikken som sosial arena» fikk han en gyllen mulighet til å få finansiert et skikkelig kjøkken.

Nå vil han kjøpe slakt av lam og storfe og produsere sine egne kjøttvarer for salg i butikken – eller på bestilling. Lokalproduserte lefser og kaker skal det også bli råd å få tak i. Under Merkur samlingen på Løkta imponerte han med et velsmakende koldtbord.

Kjøpmannen på Løkta har også en idé til hvordan svinnet fra frukt og grønt-avdelingen kan utnyttes positivt:

– Jeg har tenkt å skaffe meg fem griser, som skal fores opp på gamle bananer. Det må bli ypperlig kortreist mat, smiler han.

Har egen kaffeavtale

Mikalsen har erfaring for at kaffeprat og samling på butikken er en viktig del av limet i mange lokalsamfunn. Derfor er han glad for at Merkur-programmet satser på butikken som møteplass.

Øya Løkta har i dag 130 innbyggere, fordelt på 50-60 husstander. I tillegg kommer en del fritidsboliger. Mange kommer regelmessig innom butikken til Hallvard for å handle og ta en prat i kaffikroken. Nærbutikken Løkta har derfor tilbudt kundene en egen kaffeavtale. Avtalen innebærer at de kan få drikke så mye kaffi som de ønsker, for 200 kr. Kjeks til kaffen blir sponset av kjøpmannen.

Løkta kolonial AS har ikke bare satset på kjøkken og kafe. Siste årene har de også fått tilskudd gjennom Merkur-programmet til kjøp av datakasse, frysere, kjøledisk og varmepumpe. I fjor fikk butikken tilsagn om 500.000 kroner i støtte til kjøp av et helt nytt drivstoff-anlegg. Anlegget er levert og klart for montering. Men Hallvard får ikke anlegget på plass før det er gjennomført en arkeologisk kartlegging av tomta ved butikken. Nå håper han at det ikke blir gjort viktige arkeologiske funn som skaper ytterligere problemer for igangsettingen. Bygda er avhengig av både butikk og drivstoff.