Merkur-programmet  ›  Aktuelt  ›  Strømsjokk for Merkur-butikker
Avisfaksimilar.
SLITER: Kjøpmenn i Sør-Norge er bekymret over økte strøm-utgifter.

Strømsjokk for Merkur-butikker

4. mars 2022

Nærbutikker i Sør-Norge er alvorlig bekymret for høye strømpriser. Flere butikker har denne vinteren fått strømregninger som er tre-fire ganger så store som normalt. – Det er beintøft, sier kjøpmann Gaute Fjogstad ved Coop Marked Høle i Sandnes.

De ekstra høye strømprisene denne vinteren rammer små lokale matbutikker hardt:

  • Joker Bjordal i Høyanger fikk en strømregning på 55.000 kr i desember, mot 13.500 kr samme måned i 2020.
  • Joker Nordagutu i Midt-Telemark fikk en strømregning på 21.000 kr i desember, mot 5.000 kr året før.
  • Nærbutikken Auklandshamn i Sveio fikk en strømregning på 33.500 kr i desember, mot knapt 10.000 kr året før.
  • Coop Marked Høle i Sandnes rapporterer at strømutgiftene for 2021 ble 44.000 kr høyere enn i 2020.

Sammenligningen med prisene i 2020, blir likevel ikke helt riktig, da strømprisen var ekstra lav dette året.

Tredoble priser

Tilbakemeldinger fra kjeder og butikker som Merkur-programmet har fått inn, forteller at butikker med eldre utstyr på kjøl og frys har hatt en tredobling av strømregningen for desember, sammenlignet med 2020.

Butikker som har investert i nytt og energisparende utstyr for kjøl og frys, melder om ei dobling av strømforbruket.

Investering i nytt og energieffektivt kjøleutstyr vil kunne redusere kostnadene for butikkene. Merkur-styret har i sin strategi for 2022 sagt at investeringsstøtte til energieffektiviserende utstyr skal prioriteres, i tillegg til støtte til digitalisering og bærekraftig teknologi. Men mange butikker har ikke økonomi eller tilgjengelige investeringsmidler til å gjennomføre slike investeringer på kort sikt.

Alvorlig bekymring

Flere butikker er alvorlig bekymret for framtiden. Det er frykt for at krigen i Ukraina og usikkerhet om gassleveranser til Europa kan medføre at Sør-Norge vil ha høye strømpriser i lang tid framover.

– Vi kan ikke drive med slike priser i det uendelige, sier kjøpmann Geirfinn Førde ved Joker Bjordal til Firda.

– Hvis utviklingen med høye strømpriser fortsetter er jeg redd det vil kunne få negative ringvirkninger for driften av butikken. Selv om vi gjennom Coop har bra strømavtaler, er dette beintøft. Strømpriser på dagens nivå betyr økte utgifter i lengre tid framover, og dette er noe vi absolutt ikke hadde trengt nå, sier kjøpmann Gaute Fjogstad hos Coop butikken på Høle.

Vincent ´t Hart ved Joker Nordagutu fikk et bra overskudd i 2020 og hadde tenkt å bruke pengene til å ruste opp uteområdet. Nå er planene satt på vent, fordi strømprisene har spist opp mye av overskuddet, skriver Varden.

Åse Marie Økland ved Nærbutikken Auklandshamn er redd for at strømprisene skal rive ned grunnlaget for videre butikkdrift. – Dette er kjempealvorlig. Ikke bare for oss som driver butikkene, men for hele lokalsamfunn i framtida, sier hun til Vestavind.

Redusert handel

Noen butikker melder også om redusert handel i vinter fordi at også kundene har fått en mer krevende økonomi. Når strømutgiftene i hjemmet blir større, så prøver folk å spare der de kan. Dersom denne situasjonen vedvarer, vil den forsterke driftsproblemene for butikkene.

Kjøpmennene ser ingen muligheter for å kutte ned strømforbruket:

– Vi er avhengig av at både kjøl og frys fungerer og jeg klarer ikke å se hvor vi eventuelt skal kunne redusere strømforbruket. Det eneste vi kan gjøre nå, er å følge utviklingen og håpe på at det blir tatt grep, sier Gaute Fjogstad til Sandnesposten.