Eksempel nærbutikk

Kjøpmenn i distrikts-Norge må kunne meir enn å selje mjølk og brød. Merkur arbeider for at kjøpmennene skal ta på seg tilleggtenester, slik at butikkane får fleire bein å stå på. Her er eksempel på kjøpmenn som er opptatt av utvikle butikken som servicesenter for bygda og butikkar tilbyr nye tenester.

Merkur deler kvart år ut pris til den beste nærbutikken i kvar region. Dette er butikkar som har utmerka seg med godt entreprenørskap og god drift.

Aktuelt
Fiskarane som ville utvikle lokalsamfunnet

Brørne Daniel og Ruben Fedøy skulle kjøpe eigen båt og ha ei framtid som fiskarar. Men i staden kjøpte dei nærbutikken og satsa på lokal næringsutvikling. No er dei engasjert i alt frå havhotell og sykkelutleige til kafédrift og tare-dyrking.

Fikk tilbake offentlige innkjøp

Nærbutikken på Vassøy kan endelig juble. Nå får den lille butikken lov til å levere dagligvarer til skolen og barnehagen igjen. Etter tre års opphold har butikken endelig fått signert en ny kontrakt med Stavanger kommune om offentlige innkjøp.

Statsråden åpnet «kommunal nærbutikk»

Rømskog kommune satser på nærbutikken. Da det ble behov for nye lokale for Joker-butikken, satte kommunen like godt opp et helt nytt næringsbygg. – Butikken er livsnerven i lokalsamfunnet, sier rådmann Anne Kirsti Johnsen.

Turist-toalett og bossdunk på nærbutikken

Populære turistområder har store problemer med søppel og manglende toalett-tilbud for turister. Flere steder blir det tatt til orde for turistskatt for å finansiere flere offentlige toaletter og en bedre avfallshåndtering. I Sverige har noen kommuner valgt å samarbeide med lokale butikker for å etablere slike tilbud.

Nærbutikk med tog-hotell

«Silleruds Station» er ikkje som andre nærbutikkar. Kjøpmann Rikard Ohlin tilbyr «train og breakfast», i tillegg til daglegvarer og brukskunstbutikk. Det er ein fordel å ha mange bein å stå på, når du skal drive butikk på landsbygda i Sverige.

Kommunen kjøper service av nærbutikken

Svenske kommunar inngår service-avtalar med lokale butikkar. Torsby kommune i Värmland betaler opptil 30.000 svenske kroner til fem nærbutikkar, for den service som dei gir til lokalsamfunnet. – Dette er god økonomi for kommunen, seier ordførar Ann-Katrin Järåsen i Torsby.

Lokalt engasjement gav bygda ny butikk

Den gamle butikken var nedslitt og tilfredsstilte ikke dagens krav. Omsetningen var så liten at butikken på sikt stod i fare for å bli nedlagt. Men bygdefolket i Skjolden ville ikke miste lokalbutikken. Sogningene satset en million kroner og bygde splitter ny butikk, med god støtte fra Merkur og kommunen.

Spleiselag gav bygda ny butikk

Eidsbygda i Romsdal har fått splitter ny butikk til fem millionar kroner. Nybygget har blitt ein realitet takka vere eit spleiselag mellom bygda, kommunen og Merkur-programmet. Bygdefolket har kjøpt aksjar for ein million kroner og gjort mykje av byggjearbeidet på dugnad.

Vasket hele butikken på dugnad

Dugnadsånden lever fortsatt i beste velgående – i hvert fall på små bygdebutikker. På Kongsmoen i Nord-Trøndelag stilte 12 menn og kvinner opp for rundvaske nærbutikken som de er så glade i.

Vil gi 100.000 kr til bygda

Lokalbutikken på Finsland gjør sitt for å sikre ei livskraftig bygd. Kjøpmann Vidar Finsådal lover å gi 100.000 kr tilbake til gode formål i bygda, dersom omsetningen øker med 6 prosent i 2017. Samtidig fortsetter han med halv pris på barnemat – og dobler prisen på prevensjon.

Full fest på Finnskogen

Det nytter å satse på butikk-utvikling. Butikken på Finnskogen har den største veksten av alle Joker-butikker i Norge, etter å ha gjennomført en omfattende opprustning og modernisering med støtte fra Merkur. Joker Grue Finnskog kunne notere seg for en omsetningsvekst på 22 prosent pr. 1.oktober.

Trekløveret på Nerskogen

Når kommunen, kjøpmannen og Merkur samarbeider til bygdas beste, blir resultatet bra. På Nerskogen i Sør-Trøndelag har bygdefolk og hyttefolk fått en helt ny og topp moderne dagligvarebutikk. Dette ville ikke ha skjedd uten solid støtte fra Rennebu kommune og Merkur-programmet.

Norges beste på frukt og grønt

Joker Vats er Norgesmester i frukt og grønt. Butikken mellom Haugesund og Sauda har fleire gonger vore blant finalistane i den årlege konkurransen, som blir arrangert av Opplysningskontoret for frukt og grønt. Dette året vart det gull for Merkur-butikken.

Full pott til Merkur-butikkene

Merkur-butikker vant alle prisene da Kjøpmannshuset kåret Årets Joker-butikk, Årets Nærbutikken og de beste sosiale møteplassene innenfor de to kjedene. Vi gratulerer Joker Suldalsosen, Nærbutikken Øygardsgrend, Joker Hongsand og Nærbutikken Bleik!

Populær lørdags-frokost på butikken

Nærbutikken står i sentrum når hele bygda samles til fest. Første helga i mars ble det arrangert Vangsvik Open på Senja, med aktiviteter både for små og store.  Lørdagen morgon var det frokost-servering på butikken, med brunost og varme klappkaker.

Superlaurdag med lokal kunst

Nærbutikken på Fjelli er blitt ein viktig samlingsstad for bygda. Med jamne mellomrom arrangerer butikken i Stryn superlaurdag, med aktivitetar i eller utanfor butikken. Lokale kunstnarar og lokale matprodusentar blir invitert til presentere produkta sine.

Kjøpmannen som tilbyr snømåking

Nærbutikken Joker på Vingrom tilbyr ikke bare vareutkjøring til kundene. Kjøpmann Svein Kalkvik tilbyr også vaktmestertjenester som snømåking, skifting av lyspærer og henting av posten.

Vart integrert på nærbutikken

Ho flytta til Norge utan å ha verken jobb eller norsk-kunnskapar. Gjennom praksis-plass på nærbutikken fekk Maria lære norsk, samtidig som ho vart kjent med bygdefolket. No har innvandraren frå Brasil fått fast jobb på bygdebutikken.

Kjøpmannen er bygdas næringsutvikler

Morten Eriksen er opptatt av å skape noe nytt og drive utviklingsarbeid der han bor. Kjøpmannen på Skaland har engasjert seg i flere festivaler og har etablert kulturpub like ved butikken. Nå jobber han med planer om et spa- og konferansehotell på yttersida av Senja.

Nærbutikk med egen fiskedisk

Det er ikke mange nærbutikker som kan skilte med egen fiskedisk. Landhandelen på Nordmela ønsker å bli en destinasjon for fersk fisk og spesialiteter. I vår fikk folket på på vestsida av Andøya butikken tilbake, med god støtte både fra kommunen og Merkur-programmet.