Eksempel nærbutikk

Kjøpmenn i distrikts-Norge må kunne meir enn å selje mjølk og brød. Merkur arbeider for at kjøpmennene skal ta på seg tilleggtenester, slik at butikkane får fleire bein å stå på. Her er eksempel på kjøpmenn som er opptatt av  utvikle butikken som servicesenter for bygda. 

Aktuelt
Årets butikk på Sørvestlandet

Nærbutikken Nesflaten i Suldal er Årets nærbutikk på Sørvestlandet. Kjøpmann Kjersti Eikemo Tveit har drive butikken i fire år, og ho opplever i dag eit sal som er langt større enn talet på innbyggjarar skulle tilseie.

Fikk tilbake offentlige innkjøp

Nærbutikken på Vassøy kan endelig juble. Nå får den lille butikken lov til å levere dagligvarer til skolen og barnehagen igjen. Etter tre års opphold har butikken endelig fått signert en ny kontrakt med Stavanger kommune om offentlige innkjøp.

Statsråden åpnet «kommunal nærbutikk»

Rømskog kommune satser på nærbutikken. Da det ble behov for nye lokale for Joker-butikken, satte kommunen like godt opp et helt nytt næringsbygg. – Butikken er livsnerven i lokalsamfunnet, sier rådmann Anne Kirsti Johnsen.

Sonja har Innlandets beste nærbutikk

Coop marked Atna er beste nærbutikk på Innlandet. Kjøpmann Sonja Mertens i Stor-Elvdal har fått pris fra det statlige Merkur-programmet for å ha årets Årets butikk i Hedmark og Oppland.

«Mor Øygardsgrend» tok prisen

Kjøpmann Jorunn Andersen ved Øygardsgrend Dagligvare i Numedal stiller opp for kundane sine og er ei eldsjel i bygda. No har butikken blitt kåra til årets nærbutikk for Østlandet Sør

Turist-toalett og bossdunk på nærbutikken

Populære turistområder har store problemer med søppel og manglende toalett-tilbud for turister. Flere steder blir det tatt til orde for turistskatt for å finansiere flere offentlige toaletter og en bedre avfallshåndtering. I Sverige har noen kommuner valgt å samarbeide med lokale butikker for å etablere slike tilbud.

Nærbutikk med tog-hotell

«Silleruds Station» er ikkje som andre nærbutikkar. Kjøpmann Rikard Ohlin tilbyr «train og breakfast», i tillegg til daglegvarer og brukskunstbutikk. Det er ein fordel å ha mange bein å stå på, når du skal drive butikk på landsbygda i Sverige.

Kommunen kjøper service av nærbutikken

Svenske kommunar inngår service-avtalar med lokale butikkar. Torsby kommune i Värmland betaler opptil 30.000 svenske kroner til fem nærbutikkar, for den service som dei gir til lokalsamfunnet. – Dette er god økonomi for kommunen, seier ordførar Ann-Katrin Järåsen i Torsby.

Lokalt engasjement gav bygda ny butikk

Den gamle butikken var nedslitt og tilfredsstilte ikke dagens krav. Omsetningen var så liten at butikken på sikt stod i fare for å bli nedlagt. Men bygdefolket i Skjolden ville ikke miste lokalbutikken. Sogningene satset en million kroner og bygde splitter ny butikk, med god støtte fra Merkur og kommunen.

Beste nærbutikk i Troms og Finnmark

Matkroken Rebbenes på Rebbenesøy er kåret til årets beste nærbutikk for Troms og Finnmark. Kjøpmann Jonny Engvik tok imot prisen på Merkurs regionkonferanse for distriktskjøpmenn i Tromsø.

Spleiselag gav bygda ny butikk

Eidsbygda i Romsdal har fått splitter ny butikk til fem millionar kroner. Nybygget har blitt ein realitet takka vere eit spleiselag mellom bygda, kommunen og Merkur-programmet. Bygdefolket har kjøpt aksjar for ein million kroner og gjort mykje av byggjearbeidet på dugnad.

Vasket hele butikken på dugnad

Dugnadsånden lever fortsatt i beste velgående – i hvert fall på små bygdebutikker. På Kongsmoen i Nord-Trøndelag stilte 12 menn og kvinner opp for rundvaske nærbutikken som de er så glade i.

Vil gi 100.000 kr til bygda

Lokalbutikken på Finsland gjør sitt for å sikre ei livskraftig bygd. Kjøpmann Vidar Finsådal lover å gi 100.000 kr tilbake til gode formål i bygda, dersom omsetningen øker med 6 prosent i 2017. Samtidig fortsetter han med halv pris på barnemat – og dobler prisen på prevensjon.

Full fest på Finnskogen

Det nytter å satse på butikk-utvikling. Butikken på Finnskogen har den største veksten av alle Joker-butikker i Norge, etter å ha gjennomført en omfattende opprustning og modernisering med støtte fra Merkur. Joker Grue Finnskog kunne notere seg for en omsetningsvekst på 22 prosent pr. 1.oktober.

Utsira-butikken best i sørvest

Norges minste kommune har den beste nærbutikken på Sørvestlandet. Joker Utsira og kjøpmann Kjetil Klovning har fått pris for Årets nærbutikk, på Merkurs kjøpmannskonferanse i Haugesund.

Årets butikk i Nordland

Nærbutikken på øya Bolga på Helgelandskysten er kåret til årets nærbutikk i Nordland. Kjøpmann Marit Swensen tok imot prisen på Merkurs kjøpmanns-samling i Bodø.

Årets butikk på Indre Østland

Joker Bjoneroa på Gran er Årets nærbutikk for Indre Østland. Kjøpmann Roar Engensbakken har våget å satse, og butikken har blitt et naturlig treffpunkt i bygda.

Trekløveret på Nerskogen

Når kommunen, kjøpmannen og Merkur samarbeider til bygdas beste, blir resultatet bra. På Nerskogen i Sør-Trøndelag har bygdefolk og hyttefolk fått en helt ny og topp moderne dagligvarebutikk. Dette ville ikke ha skjedd uten solid støtte fra Rennebu kommune og Merkur-programmet.

Norges beste på frukt og grønt

Joker Vats er Norgesmester i frukt og grønt. Butikken mellom Haugesund og Sauda har fleire gonger vore blant finalistane i den årlege konkurransen, som blir arrangert av Opplysningskontoret for frukt og grønt. Dette året vart det gull for Merkur-butikken.

Best på Nord-Vestlandet

Joker Kvammen i Askvoll har fått pris som beste nærbutikk på Nord-Vestlandet. Butikken har gjennom høgt aktivitetsnivå og stort lokalt engasjement greidd å demme opp for handelslekkasjen mot handelssentret Førde, som ligg berre 25 minuttar unna.