Merkur-programmet  ›  Aktuelt  ›  Vil gi strømstøtte gjennom Merkur
Person i dressjakke. Breyggen i Bergen i bakgrunnen. Foto.
BRUK MERKUR: Helge Andre Njåstad foreslår at utsatte distriktsbutikker skal få strømstøtte gjennom Merkur. Foto: Frp

Vil gi strømstøtte gjennom Merkur

20. oktober 2022

Frp etterlyser ekstra midler fra regjeringen som strømstøtte til nærbutikker. Høgre foreslår at det blir satt av 20 mill. kr gjennom Merkur-programmet for å hjelpe nærbutikker som sliter med høye strømregninger.

Den vanskelige situasjonen for nærbutikker i Sør-Norge gjør inntrykk på politikere fra flere partier.

I spørretimen på Stortinget onsdag etterlyste Frp ekstra midler fra regjeringen for å hjelpe utsatte nærbutikker i Distrikts-Norge.

– Nå må det skje noe raskt, sier Helge André Njåstad i Frp.

– Bare i min hjemkommune Austevoll er det én butikk som har lagt ned på grunn av strømprisene, og det er flere andre som sliter. Den butikken som tok først kontakt med meg, i Bakkasund, forteller at de hadde strømregninger på 12.000 kroner før. Nå er det 60.000 kroner, sier Njåstad.

Mer til Merkur

Njåstad mener at regjeringen bør bevilge mer penger til Merkur-programmet og at Merkur-ordningen kan brukes til å gi ekstra støtte til butikker som kan stå i fare for å måtte stenge på grunn av for høyre strøm-kostnader.

Kommunalministeren svarte i Stortinget at regjeringen allerede har lansert en nasjonal støtteordning for næringslivet for å hjelpe bedrifter som sliter med høye strømutgifter.

– Samtidig følger vi situasjonen tett og vurderer løpende behovet for nye tiltak, la Gjelsvik til.

20 mill. kr i støtte

Høyre foreslår at det blir satt av 20 mill.kr gjennom Merkur som strømstøtte til distriktsbutikkene. Partiet ønsker å omdisponere 10 mill. kr i Merkurs budsjett for 2022 og i tillegg gi en ekstra bevilgning på 10 mill. kr i budsjettet for 2023.

– Nærbutikkene er viktige for å holde liv i bygder og distriktsområder rundt i landet. Når vi har ubrukte midler fra et program som nettopp skal sikre investeringer i nærbutikkene, mener jeg det er naturlig at disse kan brukes til å hjelpe nærbutikker som sliter med strømregningene, sier stortingsrepresentant Ove Trellevik (H) til NTB.

Nødrop

Tidligere i uken sendte 72 nærbutikker ut et kraftig nødrop til alle politikere på Stortinget og regjeringa. De krever at politikerne tar ansvar for å hindre butikkdød i Distrikts-Norge. Butikkene viser til at de ble definert som samfunnskritiske under pandemien. «Uten dagligvarebutikken stopper Bygde-Norge» skriver de i nødropet.

Merkur-kjøpmann Jan Hesjedal ved Nærbutikken Bruvik i Vestland var en av initiativtakerne til oppropet.

– Det er ein naudssituasjon. Regjeringa vil ta heile Noreg i bruk. Men kva skal vi ta i bruk når alt er vekke? Vi er den einaste møtestaden igjen, vi er limet i samfunnet, sier han til Bergens Tidende.