Kanskje du allerede er i gang med et samarbeid med andre næringsaktører, kommunen, eller frivillige i bygda, for å tilby tjenester som bygda har bruk for? Har du gode ideer til tjenester, men trenger hjelp til å realisere disse på en lønnsom måte? Kanskje ønsker du å få til bedre fysiske fasilliteter i samarbeid med andre aktører, og dere trenger forslag til bygningsmessige løsninger, og finansiering som er tilpasset deres behov? Da er dette et prosjekt som kan passe for dere!
Som pilot i dette prosjektet vil du få støtte til prosjektledelse, design og arkitekt-tjenester, og mulige finansieringsløsninger for kombinasjonsbygg. I løpet av en prosjektperiode på ett år er målet at hver pilot skal ha utviklet en modell for et lønnsomt og attraktivt tjenestetilbud, og kommet frem til en detaljert beskrivelse av et konsept for en bygningsmessig løsning.
Realisering av byggeprosjektet er ikke en del av pilotprosjektet, men nær dialog med ulike virkemiddelaktører for å finne skreddersydde finansieringsløsninger er en viktig del av det vi skal gjøre i lag.
Frist: 15.august
Merkur-butikker som vil søke om å få delta i pilotprosjektet, må etablere et samarbeid mellom butikken, kjeden, vertskommunen og andre relevante aktører i lokalsamfunnet. Ta kontakt med din Merkur-konsulent for å få hjelp til å søke. Søknadsfristen er 15.8.2022
«Fremtidens nærbutikk i det flerfunksjonelle bygdesenteret» vil starte i september og bli avsluttet i 2023. Tre Merkur-butikker vil bli plukket ut til å delta i prosjektet. Aina Sofie Brox i Distriktssenteret er engasjert som prosjektleder.
Nye løsninger
Merkurbutikkene er allerede velferdssentraler i sine lokalsamfunn, med en rekke tjenester i tillegg til dagligvarer. Framtida krever at vi tenker nytt, og imøtekommer nye utfordringer med ytterligere nedgang i folketall. Målet med prosjektet er å løfte fram små steder som forbilder i utviklingen av framtidas lokalsamfunn med nærbutikken i sentrum.
Det skal plukkes ut tre lokale piloter som består av Merkur-butikker, kommuner, butikk-kjeder og andre lokale aktører. Disse skal jobbe sammen med design- og arkitekturteam og innbyggerne for å finne nye og innovative løsninger på framtidas tjenester med nærbutikken i sentrum.
Hver butikk skal ta utgangspunkt i lokale behov, ressurser og muligheter og utvikle modeller for et bærekraftig tjenestetilbud som det er mulig å realisere i lokalsamfunnet. Når pilotprosjektet er ferdig, kan butikken gå videre og gjennomføre bygging, ombygging eller andre fysiske tiltak som er nødvendig for å gjennomføre planene som de har utviklet.
Dele gode idéer
Det er etablert samarbeid med SIVA og Husbanken med tanke på finansiering av bygge-konsepter som blir utviklet gjennom prosjektet.
Det er en viktig målsetting at ideer som blir utviklet i prosjektet og forslag til løsninger skal formidles, deles og kunne brukes av andre lokalsamfunn med tilsvarende utfordringer andre steder i landet. Dette gjelder ikke minst andre butikker som har søkt om å delta i pilot-prosjektet.
Butikkene som ønsker å delta i prosjektet, må være innenfor regelverket for Merkurs investeringsstøtte-ordning slik at de kan få økonomisk støtte fra Merkur til bygging. Pilotene vil ellers bli valgt ut for å oppnå mangfold i problemstillinger og geografisk spredning. I løpet av prosjektperioden vil det gjennomføres tre samlinger for kompetansepåfyll og erfaringsdeling.