Merkur-programmet  ›  Aktuelt  ›  Fikk pris for å satse på norske varer
Person ved sjølvebeteningskasse. Foto.
SELVBETJENT: Kjøpmann Stian Slemdal var tidlig ute med selvbetjent løsning i butikken.

Fikk pris for å satse på norske varer

30. mai 2022

Kjøpmann Stian Slemdal ved nærbutikken i Tufsingdal har fått pris av det lokale bondelaget, fordi han satser mest mulig på norske varer. Han mener at flere lokalbutikker bør være opptatt av lokalprodusert mat.

– Når du er i ei lita bygd og i en region som produserer mat, så er det viktig å velge lokale produkter og norsk mat, sier han i et stort oppslag i avisa Nationen.

En stor andel av befolkningen i Nord-Østerdalen er  tilknytta jordbruket. Mange bor på et gårdsbruk, og mange driver aktivt med husdyr. Slik er det særlig i bygda Tufsingdalen som ligger sør i Os kommune.

Nå har Tufsingdal Bondelag gitt nærbutikken Mauritz landhandel en pris for å vere på lag med den norske bonden.

Ville vært flaut

– Stian er flink til å ta inn norske varer. Han kjenner kundekretsen sin godt. Det ville vært flaut å stå der med tysk First Price-ribbe når maten går rundt veggene, sier Tine Nestvold i Tufsingdal Bondelag til Nationen.

Kjøpmannen synes det er flott at satsingen på norske varer blir lagt merke til.

– Det var kjempetrivelig. Det er en pris som tar tak i noe spesifikt ved drifta, og som vi har hatt veldig fokus på. Har vi mulighet til å velge et norsk produkt framfor et produkt fra et annet land, så velger vi norsk, sier han.

Handle lokalt

Stian Slemdal mener det ville vært dumt å satse på utenlandske varer, når en har mange kunder som er opptatt av å velge mest mulig norske varer.

– Når du er en lokalbutikk, så burde fokuset være på lokalmat og norsk mat. Hvordan skal en forvente at andre skal komme og bruke deg som en lokal forretning, hvis du selv ikke bruker de lokale bedriftene? spør han retorisk.

– Det er veldig kortsiktig tenkt hvis en bare skal ta inn varer fra utlandet. Vi så det da koronaen sto på, hvor vanskelig det var å få tak i varer, så spørsmålet er hvordan det skal bli om vi skal basere oss på mat på fra utlandet og det skulle bli ei krise til. Vi er avhengig av hverandre, og da må vi vise det også, legger han til.

Nærbutikken i Tufsingdal var ellers tidlig ute med selvbetjent butikk og har gode erfaringer med satsingen på ny teknologi.

SE FILM: Stian har lagt ut film fra butikkens bonde-arrangement