Merkur-programmet  ›  Aktuelt  ›  Noen nærbutikker har fått større omsetning
Inngangsparti på butikk.
GLEDELIG: Joker Rennebu er av butikkene som opplever vekst i handelen i disse dager.

Noen nærbutikker har fått større omsetning

1. april 2020

Korona-epidemien slår forskjellig ut for ulike butikker. Noen nærbutikker har fått økt handel som følge av regjeringens krisetiltak for å begrense smitten. Andre butikker har fått en dramatisk svikt i omsetningen de siste ukene.

Fjellbutikker som er helt avhengig av hyttefolk og fritidskunder, melder om en drastisk nedgang i kundegrunnlag og omsetning etter at det ble innført forbud mot å overnatte på fritidsboliger utenfor hjemkommunen.

Nerskogen Landhandel i Trøndelag frykter at de skal tape 95 prosent av omsetningen i påskeuka når hyttekundene må holde seg hjemme. Andre butikker som har høysesong i påska, vil også komme dårlig ut.

Handler lokalt

Men hos Joker Rennebu som ligger bare 24 km unna Nerskogen, er situasjonen den stikk motsatte. Her går omsetningen rett til værs. Denne butikken har hatt en vekst i omsetningen på nærmere 50 prosent etter at koronasmitten slo innover landet.

– Folk flest følger retningslinjene om å holde seg rolig på et sted. Folk handler mye mer på den lokale butikken i stedet for å stikke innom flere butikker i bygda, sier butikksjef Laila Svahaug til Opdalingen.

Butikksjefen ble nærmest sjokkert over handleboomen. Nå må hun gjøre større innkjøp enn tidligere og bruke dugnadsgjengen i grenda for å ta unna ekstra arbeid.

Mindre svenskehandel

Joker Amundsen i Hof kan også fortelle om rekordstor handel. Omsetningen i mars økte med 23 prosent. Driverne Tove Sparby og Ann Kristin Korbø gleder seg over at folk sløyfer handleturen til Sverige og heller velger å handle lokalt.

Butikken har fått det travelt med å pakke varer og kjøre ut til kunder som har behov for det. Mange som er i risikogruppen eller i karantene, ber også om at butikken pakker varer for dem og setter ut på trappa. Eller de blir møtt i bildøra.

Blir mer verdsatt

Flere kjøpmenn forteller også at de nå blir mer verdsatt enn tidligere. Regjeringen har definert butikknæringen som samfunnskritisk virksomhet. Kjøpmennene opplever at kunder kommer med positive kommentarer både i butikken og gjennom sosiale medier.

– Å sitte i kassa på Joker ‘n har ikke hatt høy status. Jeg er glad for at våre ansatte i butikken nå blir verdsatt, sier Tove Sparby til Østlendingen.