Merkur-programmet  ›  Aktuelt  ›  Lisa har årets butikk på Sørlandet
To personer med diplom. Foto.
PRISVINNER: Kjøpmann Lisa Ånensen tok imot nærbutikk-prisen av Merkur-leder Steinar Fredheim. Foto: Roar Vangsnes

Lisa har årets butikk på Sørlandet

30. oktober 2019

Bygdefolket samlet inn 1,6 mill. kroner for å etablere ny butikk, da den gamle butikken på øya stengte dørene etter over 100 års drift. Nå har Matkroken Rasvåg på Hidra utenfor Flekkefjord på fått pris for Årets nærbutikk i Agder.

Merkurs pris for beste nærbutikk i Agder er både en pris til kjøpmann Lisa Ånensen og en pris til bygdefolket i Rasvåg.

– Det betyr enormt mye å få en slik pris. Jeg har levd i en boble dette første året. Det er gøy at folk ser hva man jobber for. Det er overraskende og utrolig koselig å få en pris som viser at vi gjør noe bra for lokalsamfunnet, sier daglig leder Lisa Ånensen til avisen Agder.

Solid bygdeinnsats

Da den tradisjonsrike butikken på brygga i Rasvåg ble nedlagt høsten 2018, sto denne delen av Hidra uten butikktilbud. Merkur samarbeidet med bygdefolket for å få på plass en ny butikk, og bygda greidde å få inn 1,6 mill. kr i aksjekapital til en bygdeeid butikk. Dette er imponerende når en vet at lokalsamfunnet har bare 60 husstander, pluss fritidsboliger.

Bygdefolket har også ytt en stor dugnadsinnsats for å omdanne butikken til et samlingsted både for gammel og ung. Lager og kontor er omgjort til kafé med ukentlige sammenkomster.

Planene framover er positive med både nytt drivstoffanlegg og uteservering på brygga sommerstid.

Kan bestille varer

Kjøpmann Lisa Ånensen har vist godt kjøpmannskap i første driftsåret. Omsetningen ligger 30 prosent over budsjett. Butikken arrangerer strikkekafé og serverer varm mat på faste dager i uka.

Butikken har også startet en ordning med «hentebu». Kundene kan bestille varer gjennom SMS eller telefon for så å komme innom og hente ferdig pakkede varer.

– Bygdefolk og hyttefolk har innsett verdien av å ha butikk. Vi prøver å lage et tilbud som appellerer til folk med fullt dagligvaretilbud og en kafé som tilbyr et sosialt møtested. Kaféen er et godt supplement til butikken, sier Liv Ånensen til Agder.