Merkur-programmet  ›  Aktuelt  ›  Se TV-programmet fra butikken i Gamvik
To personer i butikk.
TV-REPORTASJE: Kjøpmann Synnøve Vassvik blir intervjuet av «Norge Nå». Skjermdump: NRK 1

Se TV-programmet fra butikken i Gamvik

27. september 2019

NRK TV har besøkt nærbutikken i Gamvik og laget en halvtimes reportasje om fiskeværet på Finnmarkskysten. Se «Norge Nå» sin sending fra Gamvik Handel!

Gamvik-samfunnet har opplevd en svært positiv utvikling etter at det nedlagte fiskebruket fikk ny drift. Folketallet er doblet, skolen er sikret og det har igjen blitt liv og røre i bygda.

SE TV: Suksessbygda Gamvik (Norge Nå, 19.september 2019)

Nærbutikken spiller en viktig rolle i Gamvik, både som servicebedrift og som møteplass. Merkur-programmet har gitt økonomisk støtte til både butikkutvikling og til etablering av et kafetilbud.

LES MER: Butikken og fiskebruket er hjørnesteiner i Gamvik

Kafeen i butikken er eneste samlingssted som åpent for alle i Gamvik, både lokalbefolkning og fiskere. Kafeen blir også brukt av ungdommene i bygda, som driver sin egen ungdomsklubb. Ungdommen får låne nøkkel av kjøpmannen, slik at de kan være der om kvelden.

Gamvik blir også trukket fram som en av Norges mest suksessrike distriktskommuner i en rapport som Telemarksforskning publiserte i 2018. Kommunen har fått svært stor netto innflytting fra utlandet og har hatt integrering av innvandrere som en av satsingene i omstillingsarbeidet.

Gamvik er et eksempel på at det er viktig å ha beredskap for tilfeldigheter og muligheter som dukker opp når en kommune skal jobbe med næringsutvikling. Gamvik er også eksempel på et lokalsamfunn med godt samspill, der butikken og fiskebruket framstår som de to viktigste aktørene.