Merkur-programmet  ›  Aktuelt  ›  Driver butikk med hjerte for bygda
Person. Foto.
GI TILBAKE: - Når folk i bygda handler hos meg i stedet for å handle i en butikk på vei hjem, så gir det meg lyst til å gi noe tilbake, sier Vidar Finsådal. Foto: Jørgen Nordby

Driver butikk med hjerte for bygda

11. mars 2019

Postkontoret forsvant. Banken forsvant. Da bensinstasjonen over gata måtte stenge dørene, kjøpte Joker-kjøpmann Vidar Finsådal den for å sikre drivstoff i bygda. – Jeg vil bidra til at dette fortsetter å være et levende samfunn. Nærbutikkens verdi ligger i å være et sted der folk treffes og blir sett, sier han.

Kjøpmannen på Finsland i Songdalen kommune på Sørlandet er en av mange distriktsskjøpmenn som driver med hjerte for bygda. Kjøpmannskapet er blitt til en livsstil for ham, og engasjementet går langt utover butikkdriften.

Vidar Finsådal deltar i Merkur-programmet og har fått råd og hjelp fra den lokale Merkur-konsulenten. Da han overtok bensinstasjonen for tre år siden, fikk han 500.000 kr i investeringsstøtte fra Merkur slik at bygda kunne få et moderne drivstoffanlegg.

Store utfordringer

Men det er mange store utfordringer for den lille matbutikken på bygda. I takt med at lokale arbeidsplasser forsvinner, må innbyggerne pendle til og fra større byer. På vei til og fra jobb passerer de gjerne store matvarehus som driver priskrig, og som har et produktsortiment som krever mer hylleplass enn det finnes kvadratmeter i den lille matbutikken.

– Alle som pendler kjører forbi minst fem store butikker på veien. Det betyr at kundene våre gjør et bevisst valg hver gang de kjører hjem for å handle., sier Vidar Finsådal til magasinet Matnyttig.

– Mange bor jo spredt her i bygda og noen ville få over 30 km til butikken om min butikk forsvant, legger han til.

Skolefrukt og 17.mai-fest

Engasjementet for hjemstedet får mange uttrykk. Da kommunen la ned skolefruktordningen fordi det ikke fantes penger, begynte han å kjøre frukt til skolen hver mandag. Det er et samarbeid med FAU, og de foreldrene som kan og vil, betaler hundre kroner i halvåret for at barna skal få fersk frukt hver dag.

Butikken leverer også brød og pålegg til skolekjøkkenet og skolefritidsordningen (SFO). Til 17. mai står Joker-butikken for 2500 smurte rundstykker.

– Vi er åtte–ni stykker som står og smører rundstykkene, og starter sånn i 4:30-tiden. Vi leverer også maten til 17.mai-festen på kvelden, som samler rundt 700 mennesker, sier Vidar.

Jobber sammen

Når bedehuset arrangerer middagskafé for alle siste torsdagen i hver måned, leverer Joker-butikken alle matvarene. Sist var det blant annet 40 kilo fårikålkjøtt.

Og da bedehuset ville sette opp en sandvolleyballbane tidligere i år, sponset Joker-butikken prosjektet med 20.000 kr.

– Når man kommer fra ei lita bygd, må man ville noe selv for å få det til, og her er det veldig mange som vil. Her i Finsland er vi opptatt av at vi alle er avhengige av hverandre. Eksempelvis er det mange her som jobber i Kristiansand, men i stedet for å handle i en butikk på vei hjem, så handler de her. Det gir meg lyst til å gi tilbake når jeg får så god støtte, sier Vidar Finsådal til Fædrelandsvennen, som også har laget en reportasje fra den aktive bygda.

Plakat
GIR TILBAKE: Kjøpmann Vidar Finsådal lovet å gi 100.000 kroner tilbake til gode formål i bygda, dersom omsetningen økte med 6 prosent i 2017. Foto: Jørgen Nordby

Tilbød 100.000 kr

Når de store konkurrentene bruser med fjærene sine i form av store priskutt og produktsortimenter, må lokalbutikken finne en egen måte å overleve på. En måte å gjøre det på er å utfordre bygda til en felles dugnad. Vidar ba lokalbefolkningen om hjelp til å øke butikkens omsetning, og lovet at hvis de lyktes med å øke 6 prosent, ville han gi 100.000 kroner til gode formål. Engasjementet lot ikke vente på seg. Og selv om han ikke kom helt i mål med målsettingen, så fikk bygda belønningen. Nå har dette blitt en permanent ordning.

– Ved neste korsvei drømmer vi om å utvide badeplassen og bygge en fin park langs gang- og sykkelbanen som er påbegynt her, sier Vidar.

Se nye muligheter

Men først skal det bli idrettsanlegg. Joker-butikken sponset prosjektet med 60.000 kroner, og etter hvert fikk Finsland Songdalen kommune med seg på planene. Det er snakk om et kommunalt idrettsanlegg til rundt 17 millioner kroner, med blant annet tennisbaner, ballbinge og skaterampe til glede for bygdas barn og unge.

“Jeg er opptatt av å se nye muligheter for å bidra til en levende bygd. Om det ikke er utvikling, blir det avvikling.”

— Vidar Finsådal, kjøpmann

Idrettsparken hadde ikke blitt noe av uten lokale pådrivere som Vidar, men slik han ser det finnes det bare én retning å gå, selv for en liten bygd; og det er fremover.

– Jeg er opptatt av å se nye muligheter for å bidra til en levende bygd. Om det ikke er utvikling, blir det avvikling, sier han.

Gammel dame utenfor butikk
HELE BYGDAS BESTA: Selv om Aashild Kathrine Finsådal (80) har overlatt butikkdriften til sønnen Vidar Finsådal, er kjøpmannslivet fortsatt en del av hennes livsstil. Foto: Jørgen Nordby

Kongens medalje

Kjøpmannen på Finsådal har fått kjøpmannskapet inn med morsmelken. Moren Aashild Kathrine Finsådal (80) begynte å jobbe i butikk i Grimstad som tolvåring og hadde åpenbart sans for faget, for det ble en livslang karriere som kjøpmann med ansvar for flere butikker i samarbeid med mannen, som kom fra Finsland.

Etter å ha drevet butikk og forretninger i servicebransjen i 50 år fikk hun Kongens fortjenstmedalje i 2008. Selv om det er gått nesten 20 år siden hun overlot butikken til sin yngste sønn, er hun fremdeles daglig i full sving i butikken.

– Hun er hele bygdas «besta» og er inspirasjonen bak mye av den omsorgen jeg har for butikken og lokalsamfunnet, forteller Vidar Finsådal.