På studietur til Norges fremste distriktsfylke

Styret og sekretariatet for Merkur har gjennomført en inspirerende studietur til Finnmark. - Det er mye distrikt i Norge, men Finnmark er det fremste distriktsfylket. Derfor er det verdifullt for styret å få se de avstandene og utfordringene som butikkene står overfor, sier styreleder Inge Ryan.

Merkur-styret på besøk på Kunes.jpg

MERKUR-STYRET: Her er styret og sekretariatet for Merkur på besøk hos Kjetil Hanssen og Bjørg Masternes ved Kunes Handel og Opplevelse i Lebesby kommune.

I løpet av tre dager har tolv Merkur-medarbeiderne besøkt sju dagligvarebutikker, fem kommuner og en bokhandel. Reisefølget var heldig og fikk se Finnmark fra sin beste side, med midnattssol og strålende vær.

28 lokalbutikker i Finnmark deltar i Merkur. Talet på butikker har vært stabilt de siste årene.

- Vi har fått se at Merkurs langvarige arbeid med kompetansebygging og støtte til investeringer har vært svært nyttig for distriktsbutikkene. Gjennom Merkur har vi har fått være med på å bygge landet, sier Inge Ryan.

TV-REPORTASJE: Se TV Nord sin reportasje fra besøket i Kviby

Utvikling av lokalsamfunnet

Studieturen startet i Nordkapp mandag med besøk hos Matkroken-butikken på Gjesvær, vest for Honningsvåg. Gjesvær er et lite fiskevær som langt på vei er avhengig av aktiviteten på fiskebruket North Export. Erling Walsøe eier både bruket og butikken og er sterkt opptatt av å utvikle lokalsamfunnet.

Matkroken Gjesvær.jpg

GJESVÆR: Butikken, skolen og fiskebruket er de tre viktigste institusjonene i fiskeværet Gjesvær.

Neste stopp var Kjøllefjord, der Nordkyn Bok og Papir hadde invitert hele bygda til litterær avduking med kaffe og kaker og korpsmusikk. Bokhandelen ble kåret til Årets bokhandel i Norge i 2018, og bokhandler Gøril Søndrol har vært aktiv med i Merkur Bok.

Merkur-styret hadde også et møte med ordfører Stine Akselsen og næringskonsulent Toril Svendsen i Lebesby kommune, der temaet var tettere samarbeid mellom kommunen og de tre lokalbutikkene.

Varsel om stenging

Tirsdag gikk turen først til Gamvik Handel, der lokalsamfunnet har fått et kraftig oppsving etter at det nedlagte fiskemottaket ble overtatt av et selskap fra Island. Synnøve og Torfinn Vassvik har fått støtte fra Merkur til å modernisere butikken, slik at den kan utvikle seg i takt med bygda.

Ordfører Trond Einar Olaussen stilte opp i butikken og sa at lokale butikker er viktig for Gamvik kommune.

Coop Marked Skjånes har også fått god støtte fra Merkur til å modernisere butikken:

- Standarden var så dårlig at Mattilsynet sendte varsel om stenging. Heldigvis fikk vi støtte til opprustning. Uten Merkur ville det ha vært kroken på døra for denne butikken, fortalte butikksjef Rita Moen på Skjånes.

Reddet lokalbutikken

Bøgeberg Landhandel på Lebesby har god drift og er som et lite kjøpesenter - med svært stort vareutvalg. Kjøpmann Irene Bøgeberg fortalte at folk kommer langveisfra for å handle fiskeutstyr og andre spesialvarer som denne butikken tilbyr.

Finnmark kart studietur.jpg

STUDIETUR: Her er reiseruten for studieturen til Finnmark. Røde dråper viser hvor Merkur-butikkene ligger.

Kunes Handel og Opplevelse innerst i Laksefjord har opplevd en rivende utvikling etter at Bjørg Masternes overtok driften i 2010. Kjøpmannen har etablert campingplass for å få flere kunder og opplever økende tilstrømming til den lille bygda. Butikken tilbyr hybler og leiligheter til anleggsarbeidere og har nylig overtatt et lokalt grustak etter Vegvesenet.

- Dette var en liten butikk uten livets rett. Hadde det ikke vært for Merkur, hadde vi aldri våget å satse på utvikling av butikken og bygda, fortalte styreleder Kjetil Hanssen.

Får kommunal støtte

Onsdag drog Merkur-følget til Masterelv Handel på Kokelv. Kjøpmann Kari Aslaksen fortalte at butikken har hatt en positiv vekst de siste årene. Men bygda har store problem med å ta imot nye innbyggere på grunn av mangel på ledige hus eller leiligheter.

Møte med Lebesby kommune.jpg

LEBESBY: Merkur møtte næringskonsulent Toril Svendsen (t.v.) og ordfører Stine Akselsen i Lebesby kommune.

Siste stopp var Coop Marked Kviby, der butikksjef Karin Pedersen kunne viser fram en ny kaffikrok som er finansiert med støtte fra Merkur.

TV-REPORTASJE: Se TV Nord sin reportasje fra besøket i Kviby

Næringsrådgiver Dag Arne Johannessen fra Alta kommune opplyste at de gir 40.000 kr i årlig støtte til Kviby og de to andre nærbutikkene i kommunen.

- Distriktsbutikkene er uvurderlig for oss. Kommunen får mye igjen for å støtte opp om butikkene, sa Johannessen.

Lærerik studietur

Styreleder Inge Ryan er glad for at kommunene i Finnmark bryr seg om butikkene. Det lover godt med tanke på framtidig samarbeid.

- Det er gull verdt at kommunene engasjerer seg for de lokale butikkene, sier han.

- Har denne studieturen svart til forventningene?

- Absolutt. Det har vært veldig lærerikt. Merkur-styret har vanligvis møte på Gardermoen. Det er viktig at vi minst en gang i året kommer oss ut og får besøke butikker og kommuner i distrikts-Norge, avslutter styreleder Inge Ryan.