Dagligvareportalen blir skrinlagt

Det blir ingen statlig portal for sammenligning av dagligvarepriser. Regjeringen har stanset arbeidet med å utvikle en portal som skal gi oversikt over prisnivået i ulike butikker og dagligvarekjeder.  – Det blir for komplisert, sier forbrukerminister Linda Hofstad Helleland (H).

Handlekurv portal.jpg

FOR VANSKELIG: Det er ikke mulig å lage en portal som viser helt riktige priser på en kurv med dagligvarer.

Merkur har vært blant de som har kritisert planene om en prisportal for dagligvarer. Etablering av en dagligvare-portal vil utvilsom forsterke fokuset på lave priser. Dette vil igjen kunne føre til større handels-lekkasje og mindre omsetning for små distriktsbutikker, som umulig kan konkurrere med større lavprisbutikker.

Styret for Merkur-programmet har uttrykt bekymring for at den planlagte dagligvare-portalen skulle føre til nedlegging av marginale butikker, med negative konsekvenser for service-tilbudet for både forbrukere og næringsliv i distrikts-Norge.

Nå kan alle som er opptatt av nærbutikker og lokal service glede seg over at denne trusselen ser ut til å være fjernet.

Tirsdag blir Stortinget orientert om bakgrunnen for å skrinlegge dagligvareportalen, når revidert nasjonalbudsjett legges fram.

– Gjennom flere måneder med testing og kvalitetssikring, har vi sett at det ville ta flere år å få dette verktøyet på plass. Det er for stor risiko for feil. Som en offentlig tjeneste må alt være 100 prosent riktig, sier forbrukerminister Linda Hofstad Helleland til NTB.

Dagligvareportalen ble lansert i august i fjor under navnet «Sjekk dagligvarer» av Hellelands forgjenger Solveig Horne (Frp) og direktør i Forbrukerrådet Randi Flesland. Men det viste seg raskt at tjenesten hadde så mye feil og usikre tall at den ble stoppet.

– Det er vanskelig å sette sammen en varekurv som gir korrekt prissammenligning når det ikke finnes identiske varer i alle butikker, og når datagrunnlaget samtidig er mangelfullt eller ikke konsistent, forklarer Helleland.

Beslutningen om å skrote dagligvareportalen skal være i samsvar med Forbrukerrådets anbefaling.