Merkur-programmet  ›  Aktuelt  ›  – Gjør bygda di en tjeneste, handle lokalt
Person. Foto.
FELLES ANSVAR: - Bruk forberedelsene til julehøytiden på å ta et felles ansvar for å beholde lokale butikker, argumenterer Thea Thujord i Bygdeungdomslaget. (Foto: Emma Gerritsen)

– Gjør bygda di en tjeneste, handle lokalt

26. november 2018

– Ved å kjøpe inn julematen på nærbutikken, er du med på å opprettholde tilbudet i lokalsamfunnet. Det er vi forbrukere som bestemmer hvor vi vil legge igjen våre penger. Derfor er det avgjørende at bygdefolket selv handler i sine lokale butikker, sier Thea Thujord i Norges Bygdeungdomslag.

Norges Bygdeungdomslag slår en slag for lokal julehandel. Sentralstyremedlem Thea Thujord har på vegne av bygdepolitisk utvalg i NBU skrevet et leserinnlegg som er blitt trykt i flere aviser over hele landet.

– Vær med å gjøre en innsats for levende bygder og gater, og holde liv i enkeltstående og enestående forretninger! Med dette utfordrer jeg deg herved til å handle årets julegaver lokalt i ditt nærområde, skriver Thujord.

Julehandel med bismak

Hun viser til at mange nordmenn ønsker seg en effektiv julehandel, og da er netthandling eller å handle på en av de mange kjøpesentrene med attraktive lokketilbud, en enkel løsning.

«Vi som bor i distriktene ønsker imidlertid et næringsliv i våre lokale tettsteder også. Det samme gjelder for oss som bor i byene. Vi ser at handlegater med enkeltstående butikker sliter med å få det til å gå rundt. De drukner raskt i konkurransen med kjøpesentrene og større kjedebutikker i området.

Hva gjør vi for å ta vare på våre lokale, frittstående butikker og næringer?

Avgjørende for bygda

Arbeidsplasser lokalt er avgjørende for å holde liv i tettstedene og tettstedene blir mindre levedyktige uten. Butikker skaper mange arbeidsplasser i distriktene. Dessverre finnes det nok av eksempler på butikker som ikke har klart seg her.

Dette rammer både den enkeltes arbeidsplass og bygdesamfunnet. Å drive butikker på små plasser er vanskelig, og mange mener at det er kjedebutikkeierne og politikerne som har «makta» over næringslivet i distriktene.

Til sjuende og sist er det faktisk vi som forbrukere som bestemmer hvor vi vil legge igjen våre penger. Derfor er det avgjørende at bygdefolket selv handler i sine lokale butikker.

Bevisst forbruker?

Nordmenn bruker i snitt 11 000 kroner på jula, inkludert julemat. Det er store summer som kan komme lokalt næringsliv til gode.

Ved å kjøpe inn julematen på nærbutikken, og handle julegaver på den lokale sports- eller strikkebutikken, eller kanskje gi bort en opplevelse til kulturtilbudet i ditt område, er du med på å opprettholde tilbudet i lokalsamfunnet, samt arbeidsplassene disse næringene gir. Varene kan være litt dyrere, særlig frittstående butikkene, men det koster å få kjørt ut varer til distriktene. Det bør være verdt pengene for å ha lokale tilbud. Jula er for de fleste den fineste høytiden vi har, la oss alle bidra til å gjøre den fin for alle i tettstedet vi bor.

En oppfordring

Bruk forberedelsene til julehøytiden på å ta et felles ansvar for å beholde de verdifulle butikkene. De betyr så mye for livet i tettstedene våre.

Vær med å gjøre en innsats for handlegatene og bydelene også. Vær med å gjøre en innsats for levende bygder og gater, og holde liv i enkeltstående og enestående forretninger!

Med dette utfordrer jeg deg herved til å handle årets julegaver lokalt i ditt nærområde», skriver Thea Thujord i Norges Bygdeungdomslag.