Merkur-programmet  ›  Aktuelt  ›  Per Arne er best hos Nærbutikken
Person med diplom og blomst. Foto.
TIL TOPPS: Per Arne Røsten har årets butikk innenfor Nærbutikken-kjeden. Foto: Stian Vasvik, Krydder kommunikasjon.

Per Arne er best hos Nærbutikken

5. oktober 2018

Nærbutikken Elgå og kjøpmann Per Arne Røsten gikk helt til topps i konkurransen om å bli Årets butikk i Nærbutikken-kjeden. Butikken ved Femunden har vært Merkur-butikk siden 1995 og har slik fått både faglig støtte og tilskudd til investeringer for å utvikle butikken.

Nærbutikken Elgå 1.jpg

– Vi har fått mange gratulasjoner og blomster etter prisutdelingen. Det er veldig artig og motiverende å gå til topps. Responsen på sosiale medier er også overveldende, sier den tilfredse vinneren, Per Arne Røsten til bladet Nært.

Elgå ligger ved Femunden, midt mellom Trysil og Røros i luftlinje. Generasjonsbutikken ble etablert i 1952, og er utvidet flere ganger. I dag framstår den som meget romslig, med godt vareutvalg og en stor kaffekrok som mest av alt minner om en koselig peisestue. I år er det 31 år siden Per Arne tok over driften etter sin far.

Få fastboende

Grenda har 50 fastboende, og i alt 80 personer sogner til butikken. Noen har ikke bilvei og kommer med båt om sommeren og snøscooter på vinteren.

I tillegg til dagligvarer, har butikken drivstoffanlegg. Her selges også propan, fiskeutstyr og fiskekort. Medisinutsalg, postpakkeutlevering, tipping og hytteutleie avrunder tilbudet.

“Med den omsetningen vi har, må vi gjøre det aller meste selv.”

— Per Arne Røsten, Nærbutikken Elgå

Det er ikke mer enn to mil til svenskegrensen og seks mil til tettstedet Idre. Mens nordmenn i dag valfarter til Sverige for å harryhandle, gikk grensetrafikken motsatt vei på 1960- og 70-tallet. I dag er hans største konkurrent prisene på dagligvarer i nabolandet.

– Nordmenn handler alkohol og tobakksvarer hos søta bror. Når de først er på tur, tar de gjerne med seg mye annet også. Det er ingen tvil om at vi merker grensehandelen, selv her hos oss.

Store svingninger

Nærbutikken Elgå opplever store sesongsvingninger i omsetningen. Om sommeren er det mye turister i området, og i juli måned ligger omsetningen på en million til halvannen million kroner. Det er faktisk nesten en tredel av det årlige netto dagligvaresalget, som ligger på 3,3 mill. kr

Årets store begivenhet i Elgå er Femundfestivalen, en musikk- og trekkspillfestival som trekker folk fra fjern og nær. I løpet av en hektisk uke omsetter butikken da for en halv million kroner.

Takk til Merkur

Nærbutikken Elgå har vært Merkur-butikk siden 1995. Støtten derfra har vært uvurderlig opp gjennom årene. Røsten har også deltatt på kompetanseprogrammer i regi av Merkur – et svært nyttig tilbud.

– Merkur er en helt unik ordning. Uten dem ville vi hatt en helt annen butikk her, i negativ forstand. De bidrar på en utrolig god måte. Kjøpmannen har også god og tett kontakt med andre nærbutikker i nærheten. For eksempel Joker Drevsjø som er nærmeste butikk – vel fire mil unna – som drives av Stein Erik Gløtvold.

“Merkur er en helt unik ordning. Uten dem ville vi hatt en helt annen butikk her, i negativ forstand. ”

— Per Arne Røsten, Nærbutikken Elgå

– Han er ingen konkurrent, snarere en slags kompanjong som har hjulpet meg mange ganger.

En familiebedrift

Nærbutikken Elgå er ikke bare en generasjonsbutikk, den er en skikkelig familiebedrift. Kjøpmann Røsten får god hjelp av kona Ann Kristin og moren Bjørg (80) som er på plass hver dag. Datteren Tina Mari har sommerjobb i butikken.

Nærbutikken Elgå 3.jpg
LIVSSTIL: Kjøpmann Per Arne Røsten får god hjelp av kona Ann Kristin i butikken.. Foto: Stian Vasvik, Krydder kommunikasjon.

– Med den omsetningen vi har, må vi gjøre det aller meste selv. At jobben også blir en livsstil har naturligvis noen konsekvenser for familielivet. Kona og jeg har vært på en eneste ferietur, til Tenerife, i løpet av de siste 20 årene. På den annen side føler vi en forpliktelse i forhold til bygda vår. Vi eier jo bygget og skal drive på så lenge det går rundt.