Merkur-programmet  ›  Aktuelt  ›  Gørils gave til lokalsamfunnet
Bokhandel. Foto.
KJØLLEFJORD: Bokhandelen i Kjøllefjord en ekte distriktsbokhandel.

Gørils gave til lokalsamfunnet

25. juni 2018

Det var dobbel gaveutdeling ved bokhandelen i Kjøllefjord sist uke. Folket på Nordkinn-halvøya fikk en døgnåpen bokkiosk i det som tidligere har vært en telefonkiosk. Og Helen Foss, daglig leder for Fri Bokhandel, fikk en bursdagspresang som er altfor stor til å ta med seg hjem.

Helen Foss_Gøril Søndrol.jpg

Det var både hornmusikk, kaffe og kaker da bokhandler Gøril Søndrol sto for avdukingen av den røde bokkiosken utenfor Nordkyn Bok og Papir. Den gamle telefonkiosken som forsvant fra Kjøllefjord for 12 år siden, har nå gjenoppstått som bokkiosk.

85 mennesker møtte fram til det som ble annonsert som avduking av «en litterær installasjon». Blant de frammøtte var styret for Merkur-programmet som var på rundreise i Finnmark.

Helen-kiosken skilt red.jpg

Gode leseopplevelser

Bokkiosken er først og fremst bokhandler Gøril Søndrols gave til lokalsamfunnet. Men det var også en gave til Helen Foss, daglig leder i den uavhengige kjeden Fri Bokhandel, som bokhandelen i Kjøllefjord er en del av. Da styrelederen fylte 50 år, inviterte de 70 bokhandlerne Helen til en ukes rundtur til Finnmark. Den gamle telefonkiosken som nå fått navnet Helen-kiosken, var en del av gavepakken.

Kiosken er nå full av bøker gitt av bokhandelen og biblioteket. Ideen er at alle kan gå inn og låne en bok gratis, uten registrering. Så kan du levere boka tilbake etterpå.

«Her resirkulerer vi gode leseopplevelser. Ta en bok som har betydd noe for en annen. Gi en bok som har berørt deg og som du gjerne vil at andre skal lese», står det på en plakat i bokkiosken.

– Dette har vært en kiosk med rom for det talte ord. Nå har den gjenoppstått som et rom for det skrevne ord, sa Gøril Søndrol under åpningen.

Ros fra ordføreren

Bokkiosken i Finnmark skal være verdens nordligste bokkiosk. Du kan finne tilsvarende i London, Oslo – og nå altså i lille Kjøllefjord.

Lebesby-ordfører Stine Akselsen_Gøril Sødrol_styreleder Merkur Inge Ryan.jpg
RIKERE SAMFUNN: – Bokhandelen gjør Kjøllefjord til et rikere lokalsamfunn, sa ordfører Stine Akselsen i Lebesby kommune. Th. Gøril Søndrol, Inge Ryan, styreleder i Merkur og Trine Stensen, adm. dir. i Bokhandlerforeningen.

Ordfører Stine Akselsen i Lebesby kommune berømmet Gøril for sin store innsats for lokalsamfunnet.

– Bokhandelen bidrar til å gjøre Kjøllefjord til et handelssenter på Nordkinn-halvøya. Uten bøker blir vi et fattigere samfunn. Bokhandelen bidrar til at vi blir et rikere samfunn, sa ordføreren.

«Årets bokhandel»

Nordkyn Bok og Papir deltar i Merkurs kompetanseprogram for utvikling av distriktsbokhandler, Merkur Bok. Bokhandelen er en kulturinstitusjon i lokalsamfunnet og engasjerer mange mennesker gjennom bokbad og lesesirkler, i tillegg til det som skjer i bokhandelen.

Bokhandelen fikk i fjor utviklingsstøtte frå Merkur til innkjøp av nødvendig utstyr for gjennomføring av forfatter-arrangement og bokbad.

I tillegg til godt utvalg av bøker tilbyr bokhandelen alt fra leker og gaveartikler til kosmetikk og fiskeutstyr.

– Mitt hjerte ligger i bøkene. Jeg elsker å arrangere bokbad. Men når du har et kundegrunnlag på bare 2000 personer, er det helt nødvendig å ha flere ben å stå på, sier Gøril Søndrol.

Nordkyn Bok og Papir ble i 2017 kåret til Årets bokhandel i Norge av Den norske forleggerforeningen.

LES MER: Her er Årets bokhandel i Norge

Nordkyn bok og papir.jpg
POPULÆRT: Det var godt frammøte da bokhandelen i Kjøllefjord inviterte fiskeribygda til litterær fest.