Merkur-programmet  ›  Aktuelt  ›  12 retters middag på nærbutikken
Bilde for 12 retters middag på nærbutikken
CHEF: Halvard presenterer menyen for gjestene sine.

12 retters middag på nærbutikken

7. mars 2018

Løkta Kolonial er ikke helt som andre nærbutikker. Kjøpmann Halvard Mikalsen som også er utdannet kokk, disket opp med en 12 retters middag da han inviterte sambygdinger og tilreisende til en uforglemmelig gourmetkveld i butikkens kaféavdeling.

28 gjester benket seg ved festbordet på fullsatte restaurant «St. Hallvard» lørdag kveld, da Hallvard Mikalsen begynte å presentere de 12 rettene han skulle servere i løpet av middagen.

Kjøpmannen på Løkta i Nordland hadde selv satt sammen menyen og var ansvarlig for matlagingen, sammen med tre på kjøkkenet og tre servitører.

Her er menyen

Det startet med tre forretter: flatbrød med røkt vilt, innbakt kremet kyllingsuppe og grillet kamskjell med ertepure. Så kom tre hovedretter: grillspyd med marinert steinbit, vaktelegg med rogn og creme fraiche og lun, røkt laks med eplemos. Etter en hvilerett med lime og ingefærsorbet kom de to siste hovedrettene: rødvinsmarinert oksekjake og en gresk salat. Måltidet ble avsluttet med tre desserter; konjakkfromasj med mango og papayachutney, dessertpizza med frukt og blåmuggost og marinert frukt og bær for voksne.

MENY-KARUSELL: Klikk på bildene og se på den flotte menyen!

For å få en komplett kveld ble det satt opp en egen vinmeny i samarbeid med fagfolk på Vinmonopolet i Sandnessjøen. Det ble også laget en alkoholfri drikkemeny.

– Det gikk som en lek. Det var til tider kjedelig på kjøkkenet! Men maten tok litt mer tid enn de 2-3 timene vi trodde.. Vi begynte 20.30 og den siste maten var servert ca 01.00, oppsummerer kjøpmannskokken på sin Facebook-side.

Oppfyllelse av en drøm

Halvard har drømt i flere år om å lage til det virkelig store gjestebudet. Men først nå turte han å sende ut invitasjon til et så stort prosjekt.

– Jeg har ikke talt timene som jeg har brukt på planlegging og matlaging. Heldigvis. Timebetalingen blir under tariff.. Dette var et prosjekt jeg bare måtte teste ut. Det blir nok sikkert gjentatt, kjenner jeg meg rett. Men jeg vet ikke når det blir, og i hvilket omfang, sier han.

Kjøpmannen tror ikke at han ville ha fått mulighet for å servere en 12 retters middag på denne måten, om han hadde bodd i en storby.

– Dette er en av fordelene med å bo på et sted som Løkta på Helgelandskysten, sier han.

Foregangsmann

Kjøpmannen på Løkta har vært en foregangsmann når det gjelder å satse på tilleggstjenester på små butikker. Løkta Kolonial deltok i Merkur-prosjektet «Butikken som sosiale arena» og fikk blant annet hjelp til å bygge ut et serveringssted i tilknytning til butikken.

– Mesteparten av overskuddet på butikken er knyttet til tilleggstjenester. Jeg ville ikke kunnet leve av butikken og ta ut ei normal lønn, dersom vi bare hadde solgt dagligvarer, sier Halvard Mikalsen.

LES MER: Tilleggstjenester gir Hallvard overskudd

Løkta Kolonial på Dønna ble kåret til Nordlands beste nærbutikk i 2013.