Har gitt Dølemo butikken tilbake

Kjøpmann Daniela Plozicki har gitt Sørlands-bygda Dølemo tro på at nærbutikken er liv laga, etter flere år med skiftende drivere, konkurs og nedlegging. Nå er Dølemo Mat kåret til årets nærbutikk for Agder for 2017.

Daniela Plozicki_Inge Ryan.jpg

PRISVINNER: Daniela Plozicki fikk diplom og hilsen fra kommunalministeren for sin innsats for nærbutikken på Dølemo. Prisen ble delt ut av styreleder Inge Ryan i Merkur-programmet.

For to år siden startet hun opp igjen butikken på Dølemo i Åmli kommune. Nå har butikken blitt et nav i lokalsamfunnet med salg av drivstoff, drift av campingplass, pub og gatekjøkken i tillegg til salg av dagligvarer.

Tirsdag kveld fikk Daniela Plozicki pris for årets nærbutikk for Agder, på en samling i Kristiansand for butikker som deltar i det statlige Merkur-programmet for utvikling av distriktsbutikker. Prisen ble delt ut av styreleder Inge Ryan.

- Daniela Plozicki har bevist at hard jobbing, pågangsmot og stå-på-vilje gir resultater. Hun har fått til noe som andre har gitt opp. Derfor fortjener hun pris for årets Merkur-butikk, heter det i begrunnelsen for prisen.

Reddet nærbutikken

Historien om butikken på Dølemo er fortellingen om bygdefolket som gjorde alt for at lokalsamfunnet skulle ha butikk, men som likevel stod igjen uten dagligvaretilbud da butikken til slutt ble slått konkurs.

Men for to år siden fikk den tyske kvinnen kjøpe den nedlagte butikken, og siden den gang har butikken opplevd en positiv utvikling. Omsetningen er økende, og i sommer fikk bygda et helt nytt drivstoffanlegg, finansiert med støtte fra Merkur-programmet.

Butikken har egen kafé som står til disposisjon for veifarende og fastboende. Butikken har fått varmmat i enkle former, med pølser og potetmos, pizza og nykokt kaffe.

Butikken er et sosialt samlingsted og avholder pub-kvelder gang i måneden med opptil 90 deltakere. Det lages mat og serveres øl fra puben. Det er levende musikk og folk stortrives.

Hilsen fra statsråden

Bygda har etablert utviklingsselskapet Dølemo Vekst AS som jobber for tilrettelegging av Dølemo som et godt sted å bo. De har tilrettelagt for at butikken får disponere et stort område rundt butikken som campingplass, med 60 oppstillingsplasser for campingvogner og bobiler. Butikken fungerer som resepsjon og servicesenter for campingplassen.

- Uten god oppfølging og støtte fra Merkur-programmet ville det aldri ha blitt butikk igjen på Dølemo, sa Daniela Plozicki da hun presenterte butikken på Merkurs kjøpmannskonferanse.

I forbindelse med prisutdelingen fikk den dyktige kjøpmannen også hilsen fra kommunalminister Jan Tore Sanner:

- Jeg takker for innsatsen og gratulerer med utmerkelsen som Årets butikk. Nasjonale myndigheter støtter engasjerte butikkdrivere og lokale ildsjeler som Merkur-kjøpmenn er, hilste kommunalministeren.

LES MER: ÅmliAvisa laget i sommer en stor reportasje fra Dølemo