Helt avhengig av sommer-trafikken

Uten feriegjester og sommertrafikk ville mange distriktsbutikker måtte stenge dørene. Hyttefolk og turister gir den lille overskuddet som er nødvendig for å sikre driften resten av året. – Jeg hadde antakeligvis gått konkurs uten sommerhandelen, sier Tone Marie Killi Sangro ved Høvringen handel i Rondane.

Høvring lever av turistar.jpg

TRAVEL SOMMER: Kjøpmann Tone Marie Killi Sangro på Høvringen er helt avhengig av en god sommertrafikk. Foto: Einar Almehagen, Gudbrandsdølen Dagningen.

Butikken på Høvringen i Sel kommune er på mange måter en sesongbutikk. Her er det mange besøkende i høytidene og om sommeren, men stille ellers i året.

Tall fra Virke Faghandel viser at nettopp sommeren er alfa og omega for at denne type butikker skal overleve resten av året.  For butikken i Oppland utgjorde omsetningen i sommermånedene 18,5 prosent av årsomsetningen.

– Særlig for de minste butikkene i Utkant-Norge, er en vellykket sommeromsetning langt på veg avgjørende for å skape lønnsom drift. På slike små steder kan sommeromsetningen være nødvendig for å holde liv i lokalbutikken resten av året, sier direktør i Virke Dagligvare, Ingvill Størksen.

Støtte fra Merkur

Tone Marie Killi Sangro er reiselivsutdannet og har bodd 20 år i Oslo. Da det ble annonsert etter nye drivere på nærbutikken ved inngangen til Rondane for to år siden, tok hun og svigerinnen sjansen. Kjøpet ble gjennomført med økonomisk støtte gjennom Merkur-programmet. Siden nyttår har hun drevet alene. Butikkdrift så høyt til fjells blir en livsstil og passer ikke for alle.

– Jeg bor på Dombås og «pendler» hit hver dag. Selvsagt er det utfordringer med familie hjemme, skolebarn og avstand, men det meste med å drive her er positivt. Vi pusset opp butikken og kafeen, kjøpte steinovner til pizzabaking og gikk på. Omsetningen i fjor var 5 millioner, da gikk vi omtrent i null. I år håper jeg det blir igjen et lite overskudd, sier hun til Gudbrandsdølen Dagningen.

Omsetningstallene for Merkur-butikken på Høvringen er rimelig stabile på dagligvare, så innehaveren må finne måter å få større fortjeneste på i andre deler av virksomheten. Kafeen har hatt et godt oppsving, ikke minst takket være pizzaen, som det ifølge avisen skal gå rykter om langt utenfor kommunegrensene. Sangro byr også på hjemmelaget kjøttsuppe og rømmegraut. 

Avhengig av været

– Vi har ei drift som er veldig avhengig av vær og føre. I påska i år meldte avisene at det ikke var snø i fjellet, noe det absolutt var. Men vi merket forskjell på kundemassen. Det ble færre. I sommer har det vært stabilt bra – og nå håper vi på en fin høst, sier hun.

– Jeg er såpass fersk i dette her enda at jeg kan ligge våken om natta og tenke på regninger og strategier. Det er som sagt en livsstil – og jeg håper etter hvert at det kan bli mer igjen på bunnlinja. Jeg har tenkt å søke støtte blant annet til bedre skilting til butikken. Det er mange som ikke vet at vi eksisterer når de kommer i krysset til Høvringen. Der står det ingenting om nærbutikk, sier hun til Gudbrandsdølen Dagningen.

LES MER: Her kan du lese hele reportasjen i Gudbrandsdølen Dagningen