Ingjerd og Gunta i Merkur-styret

Coop-leder Ingjerd Vestengen og kjøpmann Gunta Venge fra Øygarden er oppnevnt som nye medlemmer i programstyret for Merkur. Fylkesmann Inge Ryan holder fram som styreleder.

Ingjerd Vestengen_Inge Ryan_Gunta Venge.jpg

STYREMØTE: Ingjerd Vestengen (t.v.) og Gunta Venge (t.h.) ble ønskt velkommen til første styremøte av styreleder Inge Ryan.

De to nye styremedlemmene deltok på sitt første styremøte 1.februar. Møtet ble holdt på Kringler gjestegård, ved Gardermoen.

To personer gikk ut av Merkur-styret ved årsskiftet. Det gjelder Aud Lundstad, som også representerte Coop, og bedriftsrådgiver Malene Aaram Vike fra Surnadal.

Sentral i Coop

Ingjerd Vestengen er assisterende kjedesjef for Coop marked, Matkroken og Coop Prix. Hun har tidligere vært kjedesjef for Coop Marked og har siste året jobbet mye for å få til en vellykket integrering av Matkroken-butikkene som ble kjøpt av Ica. Hun har tidligere jobbet med Obs-butikker og med drift av bensinstasjoner i Statoil og har utdanning som siviløkonom fra Oslo Handelshøyskole.

- Jeg er både ydmyk og takknemlig over å ha blitt utnevnt som styremedlem i Merkur og håper min erfaring og kompetanse kan komme til nytte. Jeg har et stort og varmt hjerte for nærbutikkene i Norge, og gleder meg virkelig til å ta fatt, sier hun.

Dyktige kjøpmenn

Som kjedesjef for Coop Marked og Matkroken har hun gjentatte ganger sett eksempler på hvor viktig nettopp nærbutikkene er for å skape livskraftige lokalsamfunn. For å lykkes lokalt, må alle næringsinteresser jobbe godt sammen og i tett symbiose med lokalbefolkningen og tilreisende.

- Jeg er full av beundring for alle de dyktige kjøpmenn som finns rundt omkring i Norge, som stadig identifiserer nye inntjeningsområder og tar en aktiv rolle lokalt. Merkur-programmet er i så måte svært viktig for mange av våre butikker. Det bidrar vesentlig til kompetanseheving og yter ofte avgjørende finansielt støtte til oppgraderinger og nyetableringer. For lokalbutikkene er også Merkurs arbeid for å fremme betydningen av å handle lokalt svært viktig, sier Ingjerd Vestengen.

Oppvokst i Latvia

Gunta Venge er født og oppvokst i Latvia og har utdanning innen kulturvitenskap og administrasjon og organisasjon. Etter at hun flyttet til Norge har hun jobbet 10 år men internasjonale menneskerettigheter gjennom Rafto-stiftelsen i Bergen.

i 2013 startet hun opp Hellesøy landhandel i Øygarden i Hordaland. Da hadde bygda vært uten butikk i to år, og Gunta opplevde at lokalsamfunnet var inne i en liten depresjon.

- Nærbutikken er som et lite hjerte i et lite lokalsamfunn. Jeg ble overbevist om at bygda måtte få tilbake butikken, dersom en skulle få folk til å slå seg ned der. Samtidig hadde jeg lyst til å etablere noe på egen hånd. Resultatet ble Hellesøy landhandel, forteller hun.

Merkur er viktig

Den nye butikken gikk inn i Tank Snarkjøp, og Gunta har de to siste årene vært en del av administrasjonen i den nye butikk-kjeden, med ansvar for oppfølging av butikker.

- Merkur har vært en viktig partner for meg som butikkleder uten kjøpmanns-erfaring. Ved å delta i kompetanseprogrammet har jeg fått både faglig påfyll og motivasjon som kjøpmann. Å få være med i styret og jobbe på innsiden av Merkur, er en drøm, sier hun.

Merkur er Kommunal- og moderniseringsdepartementets verktøy for utvikling av distriktsbutikker. 580 dagligvarebutikker og 50 bokhandler over hele Norge deltar i Merkur-programmet.

LES MER: Her er hele Merkur-styret