Driver både butikk og campingplass

Først kjøpte Bjørg Masternes nærbutikken fordi den var truet av nedlegging. Så startet hun campingplass for å redde butikken. Nå er Kunes Handel og Opplevelse kåret til årets beste nærbutikk for Troms og Finnmark. 

�rets butikk Finnmark_Troms 2016.jpg

Butikken til Bjørg Masternes på Kunes har fått pris for beste nærbutikk i Troms og Finnmark. Prisen ble delt ut av daglig leder Helge Schei i Merkur-programmet. T.v.. Merkur-konsulent Elisabeth Gamst Mathiesen. Foto: Merkur

Prisen for Årets butikk blir utdelt av det statlige Merkur-programmet for utvikling av distriktsbutikker. Prisen for Troms og Finnmark ble utdelt på en nærbutikk-konferanse i Tromsø tirsdag kveld.

Matkroken-butikken på Kunes i Lebesby i Finnmark i er ikke stor. Men den drives godt og har en positiv utvikling både når det gjelder omsetning og lønnsomhet. Vareutvalget er godt tilpasset markedet, og butikken fungerer som en sosial møteplass i lokalsamfunnet, heter det i juryens begrunnelse.

Butikken har tilleggstjenester som post i butikk, tipping, medisinutsalg, utleie, kommunal informasjon og kaffekrok med vaffeljern og grill. Bjørg Masternes har satset på å utvikle og oppgradere butikken til beste for lokalsamfunnet og besøkende.

Kunes stod i fare for å miste butikken for seks år siden. Bygdefolket fant det ikke forsvarlig å drive butikken videre og inviterte derfor til opphørssalg. Da valgte Bjørg Masternes å overta butikken, som faren hadde drevet en tidligere periode.

Men det gikk ikke lenge før hun måtte innse at grunnlaget ble for spinkelt. I sommersesongen og påska var det fullt kjør, men det var ikke nok til å unngå underskudd. Løsningen ble å satse på campingplass i tillegg. Sammen med ektemannen Kjetil Hanssen bygde de opp servicebygg og fikk på plass nødvendig utstyr. Nå er det mange som har vognene sine stående på Kunes året rundt. Det har gitt butikken ekstrainntekt og mange ekstra kunder.

LES MER: Campingplassen sponser butikken

Kjøpmann Bjørg Masternes er aktiv i lokalsamfunnet med flere aktiviteter og tilstelninger for sine kunder.  Selv bor hun i Lakselv, ni mil unna. Hun må pendle på jobb for å kunne gi lokalsamfunnet på Kunes et butikk-tilbud. I tillegg til butikken er hun engasjert i politikk og har fast plass i Finnmark fylkesting, som representant for Arbeiderpartiet.

Kjøpmannen har fått mye oppmerksomhet og heder i forbindelse med utdelingen av prisen. Blant annet har Sagat skrevet en leder der den samiske avisen hyller Bjørg Masternes for hennes innsats for lokalsamfunnet: