Bygda får tilbake lokalbutikken

Etter mer enn 60 års drift ble nærbutikken på Ekne i Levanger stengt i fjor høst. Men til våren blir det lokal handel igjen. Merkur har jobbet aktivt sammen med lokale interessenter for at bygda skulle få tilbake butikktilbudet.

VASKER UT: Butikksjef Siv By (t.h) får hjelp av samboer Henning Brandt og bror Arild By (t.v.) som har kjøpt butikkbygget på Ekne. Foto: Trønder-Avisa

- Siv By og hennes medarbeidere er veldig motiverte og vil gjerne få dette til. De har mange hjelpere som deltar i arbeidet med å få orden på butikk og lager. De har bred støtte i bygda for å få til en levedyktig butikk og en trivelig møteplass, sier Merkur-konsulent Stig Olson.

Den siste uka har det blitt vasket og malt i de gamle butikk-lokalene, der Coop drev butikk fram til september i fjor. Planen er å åpne en ny butikk i slutten av april.

- Jeg tror at de vil få til en flott butikk og møteplass for folk i bygda. Butikken har gode forutsetninger, med ressurssterke eiere og drivere og god beliggenhet. Nå blir det opp til beboere og hyttefolk å kjenne sin besøkelsestid og handle mest mulig dagligvarer lokalt, sier Stig Olson som har hatt flere møter med ildsjelene på Ekne.

Gjennomgikk sorgperiode

Det er Siv By (44) som skal drive butikken på Ekne.  Hun er til daglig interiørdesigner i IKEA i Trondheim med bedriftskunder som målgruppe, en jobb hun nå har søkt permisjon fra. Broren Arild By står som eier butikklokalene. Med i prisen på 2,3 millioner kroner fulgte også to mindre leiligheter og romslige lagerlokaler.

De siste årene har bygdefolket på Ekne vært opptatt av lokalbutikkens framtid. Butikken var truet av nedleggelse for fem år siden. Bygdefolket etablerte da en aksjonsgruppe som stilte opp for butikken når det var behov for en håndstrekning. I 2012 fikk butikken endelig overskudd, etter flere år med negative tall. Men i 2014 ble resultatet et stort underskudd. Det kom derfor ikke som noen stor overraskelse at Coop Inn Trøndelag valgte å stenge butikken.

– Det var trist. Ja, du kan gjerne si at jeg gjennomgikk en sorgperiode. Ekne uten butikk stemte liksom ikke, sier Siv By til Trønder-Avisa

Ei bygd i vekst

Med sterk vilje og støtte fra bygdesamfunnet er hun ikke i tvil om at det fortsatt er liv laga for en nærbutikk på Ekne.

– Vi er alle glad i bygda vår. Samhold og lokalt engasjement er viktig for oss som bor her. Ekne er et vekstsenter. Vi har et aktivt og godt landbruksmiljø, barneskole, Falstadsenteret, Mestringssenteret og ikke minst friluftsmuligheter med småbåthavn og nærhet til sjøen, sier hun.

– Vi har i dag 750 innbyggere og det gledelige er at tallet øker fra år til år. Men skal den positive utviklingen fortsette, har vi fortsatt behov for en nærbutikk, sier Siv By til Trønder-Avisa.

Butikken har inngått avtale med Norgesgruppen om vare-leveranser. Driftsbudsjettet første året er på seks millioner kroner.