Merkur-programmet  ›  Aktuelt  ›  Full fest på Finnskogen
4 personer med stor kake. Foto.
TAR KAKA: Åke Kolstad (t.h.) og medarbeiderne Bibian Storberg, Laila Nielsen og June Aalin inviterte kundene på bløtkake for å feire veksten. Foto: Krydder kommunikasjon.

Full fest på Finnskogen

21. november 2016

Det nytter å satse på butikk-utvikling. Butikken på Finnskogen har den største veksten av alle Joker-butikker i Norge, etter å ha gjennomført en omfattende opprustning og modernisering med støtte fra Merkur. Joker Grue Finnskog kunne notere seg for en omsetningsvekst på 22 prosent pr. 1.oktober.

–  Helt rått og veldig morsomt. Med så kort vei til Sverige og et stabilt innbyggertall er det utrolig å ligge på veksttoppen. Ja, det er mot alle odds, sier kjøpmann Åke Kolstad til Joker-bladet.

Butikken på Svullrya i Finnskogen er den eneste fullverdige dagligvarebutikken i Grue kommune, utenom kommunesenteret Kirkenær. Uten butikk måtte folk i denne delen av kommunen ha reist minst 25 km for å handle dagligvarer.

Joker Grue Finnskog hadde i fjor en årsomsetning på 8,8 mill. kroner. Målet for 2016 er en omsetning på 10 mill. kroner.

Solid støtte fra Merkur

Butikken på Svullrya – som eies av lokalbefolkningen – kan i år feire 145-årsjubileum. Tidligere var det flere butikker og bakeri i bygda. Nå er Joker-butikken det eneste tilbudet.

De siste to årene har butikken gjennomgått en omfattende opprustning. Gammelt inventar er erstattet med nytt, og butikken fremstår i dag som langt mer moderne og attraktiv enn tidligere. Merkur-programmet har gitt tilsagn om investeringsstøtte for over 600.000 kr.

I vår overtok Åke Kolstad som ny daglig leder. Han gikk straks i gang med å rydde opp i butikken. Syv store containere med foreldet inventar ble fylt opp. Viktige avdelinger som frukt og grønt, brød og bakervarer samt kjøle- og frysedisker har alle blitt større og mer moderne.

Får svenske kunder

Salgstallene bekrefter at kundene setter pris på oppussingen. I fjor greidde butikken å snu et mangeårig underskudd til overskudd. Og nå ligger altså butikken i Norges-toppen når det gjelder omsetningsvekst innenfor Joker-kjeden.

Åke Kolstad er opptatt av varetrykk, riktige varer til rett tid, service og glimt i øyet. Tidligere solgte butikken aldri biff. Nå går det ti kasser i uken om sommeren og tre kasser ellers i året. Selv barnefamilier dropper Harry-turene over grensa, som ligger bare 11 km fra butikken.

– Vi merker at det handles mye sigaretter og snus i Sverige, men selv det begynner å ta seg opp. Ellers er lokalbefolkningen lojal mot oss, sier Åke Kolstad.

Joker Grue Finnskog opplever også få kunder fra Sverige. Nærmeste konkurrent på den svenske siden av grensen har ikke så godt vareutvalg og ikke så lange åpningstider som den norske butikken.

På lag med kommunen

Kjøpmannen på Finnskogen spiller aktivt på lag med kommunen. Kommunale planer, høringsdokument og annet informasjonsmateriell blir lagt ut i butikken. Butikken har også satt av plass til avfallscontainere.

I sommer arrangerte butikken fest for 500 gjester i forbindelse med Finnskogdagene. I desember blir det gratis julebord i samfunnshuset.

– Vi må gi noe tilbake til kundene. Det skulle bare mangle, sier den driftige lokal-kjøpmannen.