May har berget to nærbutikker

May ville sikre driften av nærbutikken i Bogavik. Hun trengte flere bein å stå på. Løsningen ble å åpne en ny nærbutikk i nabobygda Holmefjord. Nå holder hun to bygder i live. Se TV-reportasjen!

IDEALISME: - Det handler om idealisme og patriotisme, sier kjøpmann May Boge.

NRK Hordaland har besøkt kjøpmannen i Fusa i Hordaland og laget to reportasjer om to lokalsamfunn der butikken er hjertet i bygda. Den ene reportasjen ble sendt i Vestlandsrevyen, mens en litt lenger reportasje ble sendt i Norge Rundt.

SE NRK-REPORTASJEN: May pantsatte huset og berget to nærbutikker

May Boge overtok driften av Nærbutikken Bogavik for fire år siden. I denne perioden har omsetningen økt fra tre til ni millioner kroner. På femti kvadratmeter finner de 25 husstandene i området alt de trenger, på så mange forskjellige plan.

– Innimellom må man også være litt psykolog, og litt helsesøster. Her i bygden har vi en møteplass som alltid er åpen, og det er butikken, sier Boge til NRK.

SE NORGE RUNDT: Nærbutikken holder liv i to bygder

De som bor i Bogavik er glad i butikken sin og legger sin sjel i å bruke den:

– Butikken betyr alt for meg. Nå er jeg blitt pensjonist, og da er det veldig greit å ha denne butikken som jeg kan gå rett ned til, sier en av de handlende, Liv Næss.

Åpnet butikk nummer to

Butikken i Bogavik går rundt, men det kreves en del dugnadsarbeid. Dessuten er innehaver May Boge avhengig av at folk er patriotiske og handler i butikken. Derfor følte hun behov for å sikre driften.

Løsningen ble å åpne nok en lokalbutikk, denne gangen sammen med kompanjongen Marta Bojarskai nabobygden Holmefjord. Her hadde man vært uten butikk i fem år.

– Når det ikke var butikk her, så var det heller aldri folk å se, sier en av de handlende på Holmefjord, Julie Rosvoll til NRK.

Idealisme og patriotisme

Nå holder May indirekte liv i to ulike bygder. Rundt om i Norge er det flere som henne. Merkur-programmet jobber for å støtte opp om utsatte butikker, slik at folk i distrikts-Norge skal ha en rimelig god tilgang på dagligvarer og andre viktige tjenester.

May Boge har de to siste årene fått til sammen 500.000 kr i investeringsstøtte fra Merkur til de to nærbutikkene. Likevel har hun måttet pantsette huset sitt.

– Dette har ingenting med fornuft å gjøre. Det dreier seg om rein idealisme og patriotisme! slutter kjøpmannen fra Fusa.