Bygdefolket tømte hele butikken

Få timer etter at butikkeier André Larsen stengte døra på lørdagen, gikk en samlet bygd i gang med å tømme og demontere hele butikken  slik at den ble klar til oppussing.  – Å oppleve noe slikt er helt unikt, sier kjøpmannen fra Finnmark.

TAKKNEMLIG: Familien Larsen lovpriser bygdefolket og gleder seg til å ta i bruk en nyoppusset butikk. F.v. André, Noah, Gabriel. Lucas og Marilou. Foto: Finnmark Dagblad

Butikken på Hønseby utenfor Hammerfest har drevet i de samme lokale siden 1980. Nå var det på tide med en skikkelig oppussing. Med god støtte fra Merkur skal det bli nytt golvbelegg, nye frysere og et par strøk med maling. Men første måtte varene ut og reolene flyttes.

– Da vi stengte klokka tre lørdag ettermiddag hadde jeg aldri i min villeste fantasi trodd at butikken vel fire timer seinere skulle være tom og klar for oppussing. Helt og holdent takket være bygdefolket på Seiland, sier en svært rørt og glad butikkeier André Larsen til Finnmark Dagblad.

Bygdas samlingsplass

I mange år har butikken i Hønseby fungert som det store samlingspunktet både for fastboende og hyttefolket på Seiland. Hver lørdag møtes store og små rundt langbordet ved vinduet, til lørdagskafé med kaffe, saft og sjølstekte vafler – alt til selvkost.

For familien Larsen er det ikke pengene som har fått dem til å fortsette med butikken over så mange år. Det er nemlig ikke den de tjener penger på.

- Vi hadde aldri overlevd bare med butikken. Det vi lever av er fisketurisme med utleie av båter, leiligheter og rom, sier kona Marilou Larsen.

Det er slike ting som gjør det uvurderlig rikt å bo på steder som Hønseby og Seiland.
— André Larsen, kjøpmann

- Butikken holder vi gående på grunn av det sosiale. Nettopp fordi vi vet hvor mye den betyr som sosialt samlingssted både for sambygdingene våre – og for oss selv. Det hele handler om trivsel og  det gode liv, sier Marilou.

Hun vet også hvor mye det betyr for mannen å holde i hevd butikken han arvet etter sin far Arnnold Larsen som startet det hele i 1960.

- Det er fantastisk å kunne pusse opp for framtida her i Hønseby og å kjenne på hvordan vi har livets rett også i distriktene. Det er varmen, engasjementet og ståpåviljen vi opplever fra folket her som gjør at vi fortsetter, sier André Larsen til Finnmark  Dagblad.

30 personer stilte opp

Da butikken skulle få en skikkelig oppussing, var det bygdefolket som tok regien. De som ikke hadde krefter eller mulighet til å gjøre noe fysisk, handlet varer for tusenvis av kroner. Andre pakket og bar eskene ut i en kassebil. De sterkeste gjorde grovarbeidet, skrudde ned hyller og disker, demonterte og stablet på lager.

Etter at butikken sto helt tom og klar ble det satt fram ei stor gryte med buljong på det eneste bordet som sto igjen: Samlingsbordet ved vinduet. Her kunne de over 30 sambygdingene møtes til fest etter velgjort arbeid.

- Å oppleve noe slikt er helt unikt. Det er nettopp slike ting som gjør det uvurderlig rikt å bo på steder som Hønseby og Seiland. Dette ville jeg ikke unnvært for noe i verden, sier André Larsen.

Nasjonalpark-portal

Nå starter arbeidet med å pusse opp nybutikken som etter planen skal åpnes med brask og bram 28. februar.

Hvordan butikken skal bli seende ut er det også bygdefolket selv som har planlagt. Det har vært det  store samtaleemnet under lørdagskafeene de siste ukene og månedene.

- Det er her det er blitt bestemt både farger, hvilket gulv og hvordan hele butikken skal designes. Så nå er det ikke bare vi som eier butikken, som ser fram til slutten av måneden, sier André som spesielt gleder seg til å slå ut en vegg for å gjøre plass til en egen nasjonalparkportal, forbeholdt Seiland Nasjonalpark.