Merkur-programmet  ›  Aktuelt  ›  Beste nærbutikk på Sørlandet
3 personer med diplom og
FRA HOLLAND: Ekteparet Linda og Stephanus Briet har fått pris for Årets nærbutikk på Sørlandet. Prisen ble overlevert av Helge Schei (t.v.), daglig leder i Merkur-programmet.

Beste nærbutikk på Sørlandet

19. oktober 2015

Linda og Stephanus Briet kom til Norge med en drøm å starte sin egen bedrift. I dag driver de dagligvarebutikk og kafé i Iveland, i godt samarbeid med kommunen. Nå har butikken fått pris som årets nærbutikk på Sørlandet.

– Ekteparet Briet var uten erfaring med dagligvare-drift, men de våget å ta utfordringen. De har vært nøysomme og tatt ut lite lønn, samtidig som de har vist evne til omstilling, sier juryen som har valgt ut Birketveit Handel.

Det er det statlige Merkur-programmet for utvikling av distriktsbutikker som deler pris for beste nærbutikk i landsdelen. I fjor gikk prisen til Matkroken på Indre Årsnes i Lillesand.

Utvikle en «landsby»

Linda og Stephanus Briet flyttet fra Holland til Norge for 13 år siden. Etter flere år på kysten av Sogn og Fjordane flyttet paret til Sørlandet. For fem år siden overtok de Birketveit Handel, som da stod i fare for å bli nedlagt.

For et år siden flyttet butikken inn i helt nye lokaler og ble en del av det spennende «landsby-prosjektet» Åkle. Iveland kommune er i ferd med å bygge opp et helt nytt kommunesenter, med boliger, butikker og sosiale møteplasser.

Første byggetrinn består av et næringsbygg der butikken holder til, pluss åtte leiligheter i andre etasje.  Når alt står ferdig, skal det være 30 leiligheter i «landsbyen».

Bibliotek i butikk

Butikken har fått tilsyn med og ansvar for vask av det kommunale biblioteket, hvor det er med selvbetjening på utlån av bøker.  Butikken har også tilsyn med et kommunalt mineralmuseum.  Det er også godt samarbeid med Iveland kommune om aktiviteter i tilknytning til butikken.

Stephanus Briet som er utdannet kokk, har etablert et helt nytt kafé-tilbud ved butikken. Her er det bygd opp et storkjøkken for salg av varm mat.

Nærbutikken og kafeen har blitt bygdas nye møtested. Hver lørdag blir det arrangert «Bli kjent»-samling i kaféen, med støtte fra kommunen og frivillige.

Handels-lekkasjen til nabokommunen Vennesla og Kristiansand har blitt redusert. Omsetningen i butikken har økt med 23 prosent de siste to årene.

Morgendagens nærbutikk

– Birketveit Mat er et eksempel på morgendagens nærbutikk. De har satset på samlokalisering i samarbeid med kommunen som framleier og pådriver for styrket sentrumsfunksjon. Nærbutikken er avgjørende for å gjøre det nye sentrumet i bygda levende. Den bidrar til å gjøre prosjektet «Åkle» vellykket og til inspirasjon for andre lokalsamfunn, sier kommunalminister Jan Tore Sanner i en hilsen til kjøpmennene på Iveland.

 Kommunalministeren sier at det er et mål for regjeringen å bygge opp om det sterke lokale engasjementet som mange flinke butikkdrivere viser rundt om i Norge. Nasjonale myndigheter er helt avhengige av slike ildsjeler, når det gjelder å styrke tilgangen på grunnleggende tjenester for folk.