Merkur-programmet  ›  Aktuelt  ›  Nærbutikk med egen fiskedisk
3 personar bak ein fiskedisk.
FERSK SATSING: Nordmela landhandleri på Andøya har god tilgang på fersk fisk. F.v. daglig leder Jeanett Alsos Olsen, styreleder Hans-Erik Olsen og medeier Gunn-Randi Solvang. Foto: Christian Dietrichson, Dagligvarehandelen

Nærbutikk med egen fiskedisk

27. august 2015

Det er ikke mange nærbutikker som kan skilte med egen fiskedisk. Landhandelen på Nordmela ønsker å bli en destinasjon for fersk fisk og spesialiteter. I vår fikk folket på på vestsida av Andøya butikken tilbake, med god støtte både fra kommunen og Merkur-programmet.

Nordmela var uten dagligvarebutikk i tre år etter at de forrige eierne gikk konkurs. I mars kunne de hundre fastboende endelig glede seg over at butikken var i gang igjen, nå som en del av Snarkjøp-kjeden.

Gunn-Randi Solvang og ekteparet Hans-Eirik Olsen og Jeanett Alsos Olsen så et potensiale i den nedlagte nærbutikken. Ekteparet valgte å flytte til det lille stedet på vestsiden av Andøya for å drive butikk.

Et aktivt fiskevær

Nordmela er et fiskevær med åtte aktive båter og et fiskemottak i full drift som gjør det lett å få tak i fersk fisk. Derfor har butikken satset på egen fiskedisk, med både fileter og hel fisk. Det er sjelden kost i små nærbutikker.

– Vi satser på spesialiteter fra ulike deler av Norge og merkevarer man ikke finner i kjedesortimentene, sier Hans-Eirik Olsen til Dagligvarehandelen.

Denne satsingen har vist seg å slå an. Så langt har salg av spesialiteter sørget for en fjerdedel av omsetningen.

– Vi ønsker å tilby mer fersk fisk og flere lokale spesialiteter, blant annet for å få flere turister til å svinge innom, sier Hans-Erik Olsen.

Har fått et samlingssted

Butikken er opptatt av lokal handel. På Nordmela handler ca. en tredjedel av de fastboende det meste i butikken, opplyser butikk-eierene. Det er en målsetting å få enda større kunde-lojalitet. Avstanden til nærmeste butikk er 21 km.

Kafeen har blitt et populært treffpunkt og betyr mye for forholdet til de fastboende. Driften går allerede med overskudd og det er planer om å utvide menyen og oppgradere kjøkkenet-

Butikken har så langt fått  90.000 kroner fra Andøy kommune og 335.000 kroner i støtte fra Merkur-programmet. Det har vært viktige bidrag for å få butikken opp å stå.

– Vi hadde aldri klart å åpne uten støtten fra Merkur. Programmet er uhyre viktig for utkantbutikkene og distriktene, sier styreleder Hans-Erik Olsen til Dagligvarehandelen.