Campingplassen sponser butikken

Først kjøpte hun den nedleggingstruede nærbutikken. Så måtte hun starte camping for å redde butikken. Bjørg Masternes (54) er idealisten som sørger for butikktilbud for både fastboende og hyttefolk på Kunes i Finnmark.   

Bjørg på Kunes.jpg

SATSER PÅ TURISTER: Bjørg Masternes er i ferd med å bygge ut campingplassen på Kunes, slik at butikken skal få større inntekter. Foto: Finmarken

Selv om folketallet har sunket til kun 25 fastboende, har Kunes i Laksefjorden fått beholde nærbutikken. Den reddes av en hektisk sommersesong og en ettertraktet campingplass.

Bjørg Masternes som driver butikken i dag, bor i Lakselv – ni mil unna. Men hun har sterke bånd til hjembygda Kunes, der faren drev butikk fram til 2001.

Investerer i turisme

For fire år siden fant ikke bygdefolket på Kunes det forsvarlig å drive butikken videre. Aksjonærene inviterte derfor fastboende og de mest aktive av hyttefolket til opphørssalg. Bjørg møtte opp sammen med andre hytteeiere. Resultatet ble at hun overtok hele butikken.

Men det gikk ikke lenge før hun så at grunnlaget ble for spinkelt. I sommersesongen og påska er det fullt kjør, men det var ikke nok til å redde årsomsetningen. Løsningen ble å satse på campingplass i tillegg.

Hun og ektemannen Kjetil Hanssen investerte knappe to millioner i servicebygg og annet nødvendig utstyr. Høsten 2011 startet de opp. Siden den gang har det blitt stadig flere campingvogner og spikertelt. Nå er det 25 som har vogna der året rundt, og mange av dem tilbringer mye tid i bygda.

«Alt vi trenger»

— Gledelig nok kommer det stadig nye turister. Med 76 strømplasser har vi rustet oss for stor økning. Du kan si at folketallet er minst fordoblet mye av året. Campingplassen betyr veldig mye for butikken. De fleste av gjestene er flinke til å bruke den, sier Bjørg Masternes i et intervju med Finmarken.

Da avisa var innom, var ekteparet Tove Brandtzæg Utsi og Odd Einar fra Austertana blant campingfolket. De var fulle av lovord.

- Servicebygget ligger klart over campingplasser flest. Dessuten er det alltid hyggelig å komme til Kunes, sier Odd Einar Utsi.

- Og takket være butikken trenger vi ikke ta med oss mat. Vi finner det vi trenger der, legger hans bedre halvdel til.

Ingen ledige boliger

Bjørg Masternes pendler de ni milene mellom Lakselv og Kunes. Håpet er å finne noen som ønsker deltidsjobb på butikken, men det er ikke så enkelt uten å ha hus å tilby. I Kunes er det ingen ledige boliger.

- Kunes er attraktiv med både Laksefjordvidda, fjorden og den bra lakseelv. Derfor er det ingen som vil selge husene sine når de flytter, sier Masternes til Finmarken.

«Sponset» av mannen

Nå er sommeren på hell. Da synker omsetningen kraftig. Fra september til påske har butikken åpent bare to timer om formiddagen og én time om ettermiddagen. Mer er det ikke grunnlag for.

Utkant-butikken har veldig lite å gå på. Alt de driver med på Kunes, er marginalt. Bjørg overlever takket være at ektemannen som har god jobb på Porsangmoen. Han er butikkens «hoved-sponsor».

Bjørg Masternes sitter på fylkestinget for Ap. Normalt er hun et par-tre dager i slengen på Kunes. Når butikken mesteparten av året er åpen bare tre timer om dagen, har hun god tid til å lese dokumenter. Men helst ønsker hun seg travle butikkdager. Og helårige campinggjester.