Dokumentarfilm om nærbutikk på NRK

NRK1 viser 1.mai en norsk dokumentar om å drive nærbutikk i distrikta. Filmen «Vårt daglige brød» følger kjøpmann Erland Vibe ved Holmsbu handel på Hurum gjennom et helt år. Filmen hadde premiere på den norske dokumentarfilmfestivalen i Volda forrige uke.

KJØPMANNEN: Erland Vibe er hovedperson i dokumentarfilmen «Vårt daglige brød». Foto: Mediamente

Det er første gangen at det er laget en timelang dokumentarfilm der det blir satt søkelys på situasjonen for små butikker. Merkur-programmet har fått tilgang til en betaversjon av filmen og vil anbefale alle å se denne filmen.

Filmen er produsert av det uavhengige filmselskapet Mediamente, som har spesialisert seg på dokumentarfilm. Selskapet har blant annet vært med på å produsere den Oscar-nominerte dokumentarfilmen «Burma VJ», Gullrutevinner «Lykkelandet» og Amanda-vinner «Et steinkast unna».

- Vi har laget en fortelling om en kjøpmann, en butikk og et lite sted. Vi håper at folk vil kjenne seg igjen i denne filmen, sier regissør Ånund Austenå og produsent Torstein Nybø.

Et tilbud for bygda

«Vårt daglige brød» handler om hva som skjer i Holmsbu. Mange i lokalsamfunnet vil gjerne beholde nærbutikken, men flere lokkes bort av tilbudene til lavpris-butikken som ligger 12 kilometer unna.

Filmen tar utgangspunkt i en kjøpmann som står midt i den vanskelige avgjørelsen om han skal vinterstenge nærbutikken eller ikke. Hvis han stenger, vil lokalsamfunnet lide og svekkes. Men kan han klare å holde butikken åpen gjennom hele vinteren, når bygda er uten hyttefolk og sommertrafikk?

Kjøpmannen Erland Vibe arbeider hardt og målrettet for å gi lokalbefolkningen et godt utvalg og lokale spesialiteter. Han vet at butikken er viktig for mange, men han er helt avhengig av at flere av de lokale kundene bruker butikken hans. Han har allerede måttet stenge butikken en vinter fordi omsetningen ble for lav. Kan utviklingen snus? Er det prisen på varene eller et levende lokalsamfunn som er viktigst for folk?

Kjøpmannen Erland Vibe arbeider hardt og målrettet for å gi lokalbefolkningen et godt utvalg og lokale spesialiteter. Han vet at butikken er viktig for mange, men han er helt avhengig av at flere av de lokale kundene bruker butikken hans. Han har allerede måttet stenge butikken en vinter fordi omsetningen ble for lav. Kan utviklingen snus? Er det prisen på varene eller et levende lokalsamfunn som er viktigst for folk?

Salg av lokal mat

Filmen setter søkelys på konkurransen mellom små nærbutikker og store lavpris-kjeder, lokalsamfunnets lojalitet til nærbutikken og muligheten for å selge lokal mat i lokale butikker. Det kommer klart fram at butikken fungerer som et hjerte i bygda.

- Vi ønsker at filmen skal appellere både til hjerte og hjerne. Vi ønsker å skape engasjement. Forbrukerne har stor makt, dersom de bruker den. Vi kan alle påvirke ved å bruke lommeboka, sier Ånund Austenå og Torstein Nybø som er spesielt opptatt av muligheten for å selge lokal mat i lokale butikker.

Sjekk Facebook-sida for filmen «Vårt daglige brød»