Fikk overraskende besøk av ministeren

Kjøpmann Ove Olsen Hætta i Maze fikk overraskende besøk av kommunalminister Jan Tore Sanner i går. Statsråden ville gjerne se nærmere på Årets Merkur-butikk i Troms og Finnmark, når han først tok turen til Kautokeino.

STORT ØYEBLIKK: Det er ikke hver dag at kommunalministeren kommer på besøk for å hedre en distriktskjøpmann. Ove Olsen Hætta er svært takknemlig for besøket.

Kjøpmannen som driver Oves varesenter, visste ingenting om at han skulle få så storfint besøk. Selv satt han i kassa da Sanner kom inn i butikken, sammen med blant annet ordfører Klemet Erland Hætta, statssekretær Ante Bals, pluss tv-team og flere journalister.

Ove hadde avtale om at Merkur-konsulent Elisabeth Gamst Mathisen skulle komme på besøk. Men han ble svært overrasket da han så hvem som dukket opp.

Møteplass og servicesenter

Jan Tore Sanner tok seg tid til å prate med butikkeieren og spurte blant annet om butikken og hvordan den drives og om miljøet i Maze.

Det er Kommunal- og moderniseringsdepartementet som finansierer Merkur-programmet for utvikling av distriktsbutikker. Statsråden synes det er svært viktig med gode nærbutikker i distrikts-Norge.

– Ove er åpenbart en av de som lykkes i å skape et godt miljø for bygda med butikken som både møteplass og servicesenter med et godt tilbud, sier Jan Tore Sanner.

– Butikken er fin, åpen og trivelig. Den er helt sikkert veldig hyggelig å komme hit å treffe venner og bekjente, sa han før han dro avgårde igjen.

TV-OPPTAK: NRK Sápmi fulgte Jan Tore Sanner da han besøkte Ove O. Hætta. I bakgrunnen ordfører Klemet Erland Hætta i Kautokeino som også er fra Maze.

Gir motivasjon

Butikkeier Ove Olsen Hætta syntes det var en svært så hyggelig overraskelse.

– Det var veldig artig at kommunalministeren kom innom her. Det gir motivasjon til å fortsette med denne jobben, og til å forbedre butikken enda mer, sier han til NRK Sápmi

Ove forteller at han har fått god respons fra lokalsamfunnet på det siste årets arbeid med modernisering av butikken. Han har blant annet malt, byttet ut gamle gulvfliser og hyller, satt inn ny kjøl og installert kortautomat på drivstoffpumpa.

 Betyr mye for Maze

Ordfører Klemet Erland Hætta, som selv er fra Maze, mener at butikken betyr mye for bygda. Det er et bra sted for å treffe folk, og her er mange gode tilbud.

– Her kan vi handle det vi trenger, hente posten, kjøpe medisiner og drivstoff. Ja, her er rett og slett alt vi trenger i hverdagen, forteller han til NRK.

– Og det er veldig fint å komme hit å slå av en prat med Ove og kona, og andre kjentfolk som er innom her, legger han til.

Ordføreren i den samiske kommunen setter stor pris på at Norges kommunalminister tar seg tid til å komme innom butikken og gi skryt over Oves arbeid her. Det er en stor anerkjennelse av det arbeidet som kjøpmannen har lagt ned.