Johan driver tre nærbutikker

Johan Arne Jensen er ikke redd for utfordringer. Nå har den driftige Merkur-kjøpmannen overtatt sin tredje nærbutikk på Helgelands-kysten. Han mener også at han funnet en god modell for hvordan små butikker kan driftes lønnsomt.

Tre Joker-butikker.jpg

GIR ANSVAR: Kjøpmann Johan Jensen gir medarbeiderne sine ansvar og spillerom. Her er han sammen med Malin Tannheten. Foto: Marit Haugdahl, Handelsbladet

I flere år har Johan Arne Jensen drevet Joker Jektvik i Rødøy og Joker Reipå i Meløy i Nordland. Sist høst kjøpte han aksjeselskapet Korsveien Dagligvare AS fra eier Aina Krogh, som har drevet Joker Neverdal i Meløy kommune. Dermed fikk han en ny Joker i ermet. Alle tre er eneste dagligvarebutikk i sin bygd og ligger langs den samme riksveien, men med noen mils mellomrom.

I tillegg driver Jensen kiosken på fergeleiet i Jektvik, som er et viktig knutepunkt langs riksveien. Totalt har han rundt 30 lønnsslipper å holde rede på og 40 millioner kroner i omsetning. To av Joker-butikkene har søndagsåpent, forteller Handelsbladet.

Får butikken lønnsom

Jensen har drevet innenfor mange kjeder i mange lokaler opp gjennom årene. Butikkene han har overtatt, har én ting felles: Alle har gått dårlig før han kjøpte dem.

- Den i Neverdal var ikke bare nesten konkurs, men veldig nedslitt. Det som er artig, er å rydde opp. Jeg har slutta å arbeide i butikken selv, men jeg jobber mye med å få system og god drift, sier Johan Jensen til avisa.

Kjøpmannen har et holdingsselskap som gjør at han har mulighet for å kjøpe opp og ruste opp til dagens standard uten å gå via en bank.

Setter i system

Jensens første bud for butikkdrift er system. Han har en bastant tro på hvordan butikker skal drives for å tjene penger. Det viktigste er å ha system for hvordan ting skal gjøres.

Jensen er ikke redd for papir-arbeid. Når han tar seg av dette arbeidet, kan de som jobber i butikk konsentrere seg om kundene og håndtere varer og salg. Han er opptatt av at de ansatte skal få både ansvar og spillerom.

Selv reiser han rundt i butikkene som «vaktmester» og ser til at ting fungerer. Han har også leid inn broren sin til å ta deler av kontorarbeidet, og en pensjonert bankmann har egen nøkkel og kommer og tar oppgjøret når han selv vil.

Streng med innkjøp

Én av utfordringene med små butikker er at man må være streng på innkjøp og holde et litt smalere vareutvalg. Jensen har opparbeidet seg en god teft for hva som selger.

– Det er viktig å ikke ha for mye på lager. Det er ikke bra, for det er ikke store marginer i dagligvarehandelen, sier han til Handelsbladet.