Bunnpris etablerer kjede for nærbutikker

Bunnpris-eier Christian Lykke planlegger etablering av en helt ny kjede for mindre butikker i distrikts-Norge. De første "Lykke Liten"-butikkene kan åpne til sommeren.

Bunnpris_Gruben-Rana_A.jpg

NYTT KONSEPT: Flere av dagens Bunnpris-butikker vil bli omprofilert til den nye kjeden, Lykke Liten.

– Alt er helt ferskt. Selv ikke våre egne kjøpmenn er informert om detaljene. I første runde håper vi å kunne åpne 40 til 50 Lykke Liten-butikker, sier Christian Lykke, styreleder i I. K. Lykke-konsernet til Dagens Næringsliv

Den typiske Lykke Liten-butikken vil være en kjøpmannseid butikk utenfor de store byene som har mellom fem og 15 millioner kroner i omsetning.

– Dette blir vårt svar på Joker, Matkroken og Coop Marked. Vi har veldig stor pågang av kjøpmenn som ønsker seg over til Bunnpris, men som vi må si nei til fordi de ikke har stor nok omsetning, sier Lykke.

Reitangruppen og Lykke-konsernet er de eneste av de fem store handelsaktørene som ikke har egne kjeder for mindre butikker.

Kjøpmann-styrt

Varene til Lykke Liten skal distribueres av Rema 1000 – som også forsyner de 212 Bunnpris-butikkene etter at Bunnpris i 2012 brøt med sin daværende grossist, Norgesgruppen. Rema 1000 har selv ingen butikker med så lav omsetning som Lykke anslår for Lykke Liten-butikkene.

– Dette blir ikke noe lavpriskonsept som Bunnpris?

– Nei, dette blir konsept hvor kjøpmannen i mye større grad kan bestemme vareutvalget. Det vil gi færre varer, bedre rullering, mindre datotrøbbel og mindre svinn. Det vil også bli lettere å ta inn lokalproduserte varer, og utvalget vil variere fra butikk til butikk. Det er kun kjøpmannseide butikker vi ser for oss i Lykke Liten, sier Lykke til DN.

Lykke anslår at mellom ti og 20 Bunnpris-butikker vil bli omprofilert til Lykke Liten. Rundt 40 prosent av Bunnpris-butikkene er eid av kjøpmenn, resten eier og driver konsernet selv.

Minst av de store

– Er Lykke Liten-satsingen et svar på at Ica Norge kan komme til å trekke seg ut av blant annet Nord-Norge, om Konkurransetilsynet sier nei til samarbeid med Norgesgruppen?

– Nei. Utgangspunktet er de mange henvendelsene vi har fra mindre kjøpmenn som vil til oss, de fleste fra Joker, og at det kan bli lov med søndagsåpne butikker. Blir søndagsåpent vedtatt, vil noen mindre Bunnpris-butikker, «Brustad-buer», trolig slite om de fortsetter i Bunnpris, sier Lykke.