Sanner hedret Merkur-kjøpmenn

Kommunalminister Jan Tore Sanner stilte på Merkurs regionkonferanse i Kristiansand i dag for å overrekke diplom til Matkroken Indre Årsnes . Marion og Bjarne Bertnsen som driver butikk utenfor Lillesand, fikk høre statsråden rose nærbutikken som et nav i lokalsamfunnet.

Bjarne og Marion Berntsen_Jan Tore Sanner.jpg

FIKK ROS: Bjarne og Marion Berntsen som driver Matkroken Indre Årsnes, ble hedret av kommunalminister Jan Tore Sanner i dag.

Fire-fem kjøpmenn blir hvert år utropt som landsdels-vinnere i konkurransen om Årets Merkur-butikk. Prisen blir vanligvis utdelt av daglig leder eller styreleder i Merkur. Men denne gangen var det statsråden personlig som stod for overrekkelsen.

Statsråden droppet kveldsflyet til Oslo slik at han fikk tid til å besøke regionkonferansen i Sørlandsparken. Merkur-programmet er Kommunal- og moderniseringsdepartementets verktøy for å utvikle små butikker i distrikts-Norge, slik at butikken kan fungere som bygdas servicesenter og møteplass.

Har butikk-erfaring

Statsråd Jan Tore Sanner fortalte  deltakerne på regionkonferansen at han selv hadde jobbet i en dagligvarebutikk fra han var 13  til 16 år. Han kjente godt til hva slags håndverk som krevst for den som skal drive en god butikk.

Ministeren understreket hvor viktig den lokale butikken er som et nav i lokalsamfunnet, med kjøpmannen som ildsjel. Han gav ros til prisvinnerne for stort engasjement og positiv utvikling av butikken på Høvåg. Og kan noterte seg med glede at butikken vil satse på søndagsåpning.

I et intervju med Nationen i forbindelse med overrekkelsen sier statsråden at landet trenger distriktsbutikker med ildsjeler som skaper entusiasme rundt butikken og gjør butikken til noe mer enn et sted der du handler matvarer.

Et viktig program

Sanner er forsiktig med å si noe om framtida for Merkur, ettersom departementet står midt opp i en evaluering av programmet.

- Men om jeg skal vurdere det ut fra det jeg hører, er Merkur et viktig program for distriktsbutikkene, sier han til Nationen.

Lillesand-ordfører og prisvinnere.jpg

ORDFØRER-BLOMST: Lillesand-ordfører Arne Thomassen (t.h.) ville gjerne gi en blomst til kommunens eneste utkant-butikk.

Ordfører Arne Thomassen fra Lillesand kommune møtte også fram på konferansen i nabokommunen, for å overrekke blomster til de driftige kjøpmennene.

- Bjarne og Marion har utviklet butikken på en veldig bra måte, til glede for både turistene og de fastboende, sa ordføreren.

Et skikkelig løft

Matkroken Indre Årsnes har nettopp gjennomført en opprustning av butikken for en million kroner.

- Det var ekstra gøy at vi kunne så god støtte fra Merkur-programmet slik at vi kunne få gjennomført et skikkelig løft, sa Marion Glamsland Bertnsen.

Etter at Marion og Bjarne Berntsen tok over landhandelen i Høvåg for fem år siden, har de hatt en økning i salget hvert år.  Butikken ligger i et området med spredt bebyggelse og liten aktivitet vinterstid. Midt på sommeren er det stor tilstrømming av feriegjester. I 2012 passerte omsetningen 11 millioner kroner. Nå håper de at oppgraderingen skal føre til ytterligere økning.

Oppdatert: 13.02.2014